неділю, 31 березня 2013 р.

Новини Бущини

2 квітня.   У районі пройшов один з найцікавиших  просвітницьких заходів: Конкурс   юних  інспекторів  руху -   щось на зразок  КВК і корисної олімпіади.  

9 шкіл взяли участь у змаганні. (Зголошувалося більше, але застуда "перемогла" команди школярів)

  Переміг  дружний  загін  Ожидівської школи.


     
На  малій сцені  Буські гімназисти розділили друге місце
                                                                                      з командою Андріївської школи.


                           
Представницькому жюрі не просто було обрати переможця: одна команда була цікавою у привітанні під назвою "Живи за правилами", інша  - неперевершеною у конкурсі новин , третя - гуморною, артистичною у музичному домашньому завданні "На перехресті  семи доріг."




Після не весняних снігопадів та заметів  весна поволі повертається у Надбужжя...


 Західний Буг вже по вінця з берегами, проте ще не вийшов за їх межі.



 Тротуари міста  нагадують маленькі потічки - одним виразом - "Галицька Венеція"! 



пʼятницю, 29 березня 2013 р.

Новини Бущини

І знову замітає...


 Центр буська, шквальний вітер із снігом...


У зв’язку із різким погіршенням погодних умов - інтенсивними снігопадами та поривами вітру при мінусовій температурі повітря - виникли перешкоди для руху автотранспорту на окремих ділянках автодороги "Київ-Чоп" (снігові намети, ожеледиця). З метою забезпечення безпеки дорожнього руху, з 16.00 години 29 березня 2013 року тимчасово обмежено рух транспорту на ділянці автомобільної дороги державного значення  "Київ – Чоп", а саме на відрізках шляху Суходоли-Підгірці та  об'їздна Олеська-Йосипівка. 
Водіїв закликають зважати на тимчасові обмеження та оминати ці ділянки доріг, бути максимально обережними у зв’язку із погіршенням погодних умов та, за можливості, тимчасово утриматися від поїздок.

четвер, 28 березня 2013 р.

Новини Бущини

Сьогодні в приміщенні Буської гімназії імені Є.Петрушевича відбувся тренінг на тему:   "Поширення Національного Механізму Взаємодії субєктів у сфері протидії торгівлі людьми"


 Провели тренінг представники Західноукраїнського Центру "Жіночі перспективи"

середу, 27 березня 2013 р.

Новини Бущини

У Буському  народному домі відбувся районний огляд-конкурс читців та художньо-просвітницьких колективів, присвячений Т.Г.Шевченку

   
 У  конкурсі взяли участь 43-є поціновувачів  Шевченківської творчості. Усі учасники одягли  вишиванки, підготували свій улюблений твір Кобзаря.  Про переможців дізнаєтесь у ранковому випуску Буського Радіо

Керівник селищного осередку культури Марія Глова та юні  вихованці Красненського народного дому:  Христинка Папроцька, Аня Кравчук, Софія Стефанишин.


 Лариса Гарасимів - журналіст районного часопису "Воля Народу", представляла рідний Ожидів і  зачитала твір Б.Олійника "Про проблеми Шевченка і народу"

Іван Демчук та Ірина Банах із Н.Милятина артистично виконали  поему "Причинна"


 5-річна Ліза Мушак із Буська -  наймолодша учасниця конкурсу, зворушиливо читає вірші. Цього разу - це вірш "Про маму"


Світлини Люби Огороднік методиста РНД

неділю, 24 березня 2013 р.

Новини Бущини

Сьогодні у нашому випуску:

Прискіпливий аналіз дій відповідних служб під час  попередніх сніговіїв не пройшов марно. Нова "надзвичайна ситуація місцевого значення" у п'ятницю та суботу була під контролем районного штабу НС.




До сіл почергово розчищали дороги.  Перебоїв з електропостачанням не було.Окремі перевізники знімали автобуси з маршрутів, боячись заторів у  заметах. Траса Київ-Чоп повільно, але працювала.  Військова техніка  поблизу Хватова була напоготові  ліквідувати затори (благо, не довелось!)

 

У суботу об 11-й  на базі Буської гімназії ім.Євгена Петрушевича відбулося пробне незалежне зовнішнє тестування для абітурієнтів нашого району.  


Умови проведення були аналогічними до реального ЗНО.  Результатів очікують 25 березня. 16-ро школярів з різних причин (основна - відсутність маршрутки) не змогли прибути на  оплачене ними ж тестування.  Міністерство ОН  наголошує на перенесенні пробних випробувань для тих, хто не зміг доїхати.



Новини Бущини

Бузьки прилетіли 19-го ...    Даремно поспішали!


  Семеро лелек прилетіли "за розкладом" до Побужан. У сніговії та морози до гнізд не заглядали. Чи живі птахи?  Де перебувають? - люди не знають, проте готові їм допомогти, підгодувати.  За повідомленням сільської голови Побужан Люби Дацків, після пекучих нічних морозів у неділю бузьків бачили в польоті...

пʼятницю, 22 березня 2013 р.

Новини Бущини

СНІГОВИЙ ШТОРМ був звичайною березневою заметіллю!

П'ятниця, полудень. У школах - скорочені уроки з тим, щоби учні благополучно могли добратися додому, особливо доїзджаючі...Це ж на кілька годин пришвидшені весняні канікули!!!

    У суботу в Буській гімназії  - пробне Зовнішнє незалежне оцінювання. Після 11 години до приміщення ніхто уже допускатися не буде! Добиратися варто заздалегідь, з огляду на ускладнену погоду.
На дорогах району у сніговій працювало 17 одиниць техніки. Проблеми із пальним не було.  На трасі автоінспекція контролювала рух,  не допускаючи цього разу "крутеликів" створювати затори.
..
 Центр Буська засніжений, але ще не завалений снігом. Від морозного вітру та 
мокрої "січки" люди ховаються у капюшонах і під парасолі. Усі чекають, що там буде далі...


По трасі Київ-Чоп рух звичайний, зимовий. Але приморозить - ковзанка, ожеледиця гарантовані.
Сьогодні біля Янгелівки  сталася ДТП: злетів в кювет великовантажний автомобіль. 24-річного водія із травмами  шпиталізовано до Буської ЦРЛ . 
Заметену снігом дорогу на Волуйки допомагали розчищати  військовики: 80 Аеромобільний полк.

Андріївську сім'ю врятував від загибелі Господь, випадок і медики...



                    Чоловіки, уражені чадним газом,  видужали швидше.  Жіноча частина сім'ї ще прикута до лікарняних ліжок. Побажеємо їм швидкого оздоровлення! Бережіть себе!

Новини Бущини

Сьогодні в РНД відбулося вшанування  пам'яті видатного альпініста, нашого земляка Михайла Туркевича


  Біля стенду із фотографіями Михайла Туркевича Зіновій Павлик - голова т-ва "Бужани", Алла Анндрєєва - член спілки журналістів, Володимир Баландюк товариш Михайла Туркевича 


 Ведучі заходу - Люба Огороднік та Ірина Калиновська, спогадами ділиться Володимиир Баландюк


 



четвер, 21 березня 2013 р.

Новини Бущини

 Завтра у денному випуску Буського Радіо

Хто стукає, тому відкривають!

Володимир Олійник, житель Топорова, інвалід по зору 1 групи, додзвонився до Президента з вимогою дати йому можливість слухати місцеві новини і Українське радіо. FM у Києві не обіцяли, але сьогодні  (доволі оперативно) Буські зв'язківці відновили проводове мовлення. Як усе це було слухайте у нашому випуску.

 


- Дитяча книжка - світ казки, бувальщини, фантастики -  її треба читати!

І не тільки  у День читання,- впевнена Галина Гораль, директор Буської дитячої бібліотеки.



Про загальнообласний День читання, присвячений Марії Людкевич, слухайте у денному випуску.

 Минулої доби 20 березня  в області отруїлися чадним газом 12 людей.


 Така біда спіткала усю сім'ю - 4 чоловік  наших земляків з Андріївки.


 Рятували їх і місцевий фельдшер, на виклик приїхали 2 швидких - Медицина катастроф та Екстрена медична допомога.  3 уражених відразу ж помістили в реанімацію Буської ЦРЛ (батьків і доньку),  юнака - у терапію. Газ у будинку перекрили.  За твердженням  головного лікаря Зіновія Курія, медики насамперед відкинули харчове отруєння. Відтак провели комплекс рятівних заходів при отруєнні газом. У результаті стан хворих поліпшився. У п'ятницю вони можуть повернутися додому, де у їхній присутності газівники встановлять причину отруєння. 



середу, 20 березня 2013 р.

Новини Бущини

 У випуску: Розбір польотів діяльності  районних служб під час надзвичайної ситуації 14-16 березня

 

  20 березня  відбулося засідання комісії  техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням В.Сая, голови РДА. На засіданні обговорювали роботу комунальників,  автоінспекції, Буського райавтодору  та інших служб району у період великого снігопаду 14-16 березня.
     Кожна надзвичайна ситуація мусить ретельно аналізуватися, щоби наступного разу не наступити на ті ж самі граблі... Снігову негоду прогнозують 22березня.



Почесна грамота за  багаторічну працю 


 Голова Буської РДА Володимир Сай та Буський міський голова Ростислав Сліпець вручили почесну грамоту Галині Боцян, керівникові Буського комунального господарства з нагоди професійного свята.



Новини Бущини

До вашої уваги денний випуск  Буського Радіо


Сьогодні у випуску:
- 20 березня час весняного рівнодення;
- перші лелеки у лелечому краї;
 - розбір польотів діяльності різних районних та міжрайонних служб у час снігопаду 14-16 березня. Фрагменти засідання комісії з ТЕБ та НС,
та інші цікаві події...


понеділок, 18 березня 2013 р.

Новини Бущини

Близько півсотні населених пунктів нашої області на сьогодні ще у сніговому полоні...


Сьогодні, 18 березня, у нашій області відновлено доїзд до 711 населених пунктів, автомобільне сполучення з якими було обмежене внаслідок сильного снігопаду 14–16 березня.
   Про це повідомила прес-служба ЛОДА з посиланням на інформацію директора департаменту з питань цивільного захисту облдержадміністрації Олексія Титаренко.
На ранок 18 березня залишався невідновленим доїзд до 62 населених пунктів на території 5 районів, а саме: у Бродівському – 18, Жидачівському – 13, Золочівському – 18, Перемишлянському – 9, Сокальському – 4. «Також протягом дня,був ускладнений рух великовантажних автомобілів на автомобільній дорозі на ділянці Олесько–Суходоли. Для підсипки цієї ділянки протиожеледною сумішшю було залучено додаткову техніку.Роботи на автомобільних дорогах загального користування та на вулицях населених пунктів області продовжуються. Ситуація контрольована», – йдеться у повідомленні.
  Електропостачання населених пунктів області відновлено у повному обсязі. Порушень у роботі державних і соціальних установ, пошти, зв’язку, торгівлі та громадського харчування, систем тепло-, газо- та водозабезпечення, пов’язаних з несприятливими погодними умовами, не зафіксовано.

неділю, 17 березня 2013 р.

Увага Конкурс !


Увага !!! Буське Радіо оголошує конкурс на найкращу світлину снігових наметів, що залишила по собі нещодавня негода у нашому районі. Свої світлини із коментарем надсилайте на нашу інтернет скриньку: BuskeRadio@i.ua  Найкращі роботи будуть опубліковані на наших інтернет ресурсах.

Новини Бущини

Наслідки нещодавньої хурделиці ще досі ліквідовують...


Під час негоди працівники  райавтодору  та комунальних господарств району спали по 2-3 години на добу... чистили заметені дороги. На сьогодні доїзд до усіх населених пунктів є, запевнив керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Буської РДА Генадій Булавенко.

пʼятницю, 15 березня 2013 р.

Новини Бущини

... І світу Божого не видно

Синоптики мали рацію: нас замітає.  У п"ятницю підвечір люди уже не ходили центральними тротуарами, лише прощищеною проїздною...


Уночі трасу Київ - Чоп двічі рятували від заторів. У п'ятницю пополудню буська "швидка" стояла у заторі коло Дідилова.

Розгорнуті вранці дороги на обід засипало знову. Техніка і люди працюють...

Припарковані авта перешкоджали проходженню очисної техніки.

Хто сказав, що "білий і пухнастий" - невагомий? Сніг приземлив туї, пошкодив кущі, дерева, електролінії... 

четвер, 14 березня 2013 р.

Віктору Пилиповичу Борозенцю - 90!

  Ветеран війни, бойовий офіцер, журналіст, надзвичайно скромна людина, миротворець - у сенсі миру поміж українцями, що боролися проти ворогів рідної землі - він і сьогодні в строю, цікавий  співрозмовник з почуттям гумору і високою мудрістю прожитих років.


Районна "Просвіта"( керівник Людмила Ціхоцька)  подарувала ветеранові до ювілею душевну зустріч у проекті "Цікава людина рідного краю". З добрим словом вітань і подарунками завітали на захід керівники району Володимир Сай і Володимир Замроз, Василь Стецик від управління соціального захисту, Любомир Ціхоцький від районної освіти, колеги журналісти Микола Іванців, Леся Дацко. Працівники бібліотеки підготували фотожиттєпис і нарис долі відомого земляка, працівники культури і освіти - концерт найулюбленіших пісень та ювілейний торт із свічками.


Малим школяриком Віктор Борозенець і його родина пережили голодомор. Шкільні 100 грамів хліба хлопчина ніс додому, щоби розділити цей скарб з двома сестричками...
Золотий коровай і 90  колосків на ньому - символ Життя та українського багатства й щедрості вручає ювіляру голова районної Асоціації інвалідів Софія Климус

Звучить прониклива пісня у виконанні Уляни Петришин і Стефанії Томків. Акомпонує Ярослав Килимник.


Сто і більше літ прожити у добрі, мирі і благодаті зичили усі присутні старшому товаришу.  А голова районної ради Володимир Замроз запропонував просвітянам підтримати пропозицію - і всі погодились -  присвоїти полковнику запасу, знаному землякові, визначній людині краю   Віктору Пилиповичу Борозенцю звання Почесний гормадянин Буського району.



середу, 13 березня 2013 р.

Новини Бущини

Сьогодні у випуску: У пошуках грошей для сільської скарбнички...

Село Полтва - при залізниці, на добрих землях.
Дохід очікує від орендованої землі, підвищення плати за паї, легалізації малого бізнесу.

 Плолтв'янський народний дім. Він часто збирає                                                                                                                                       на свята сільчан.
Село Заводське.
Не так давно це прифабричне поселення було назаможніше в районі. Минулого року птахофабрику розорили, колектив, у ліпшому випадку, реєструвався у Центрі зайнятості...Наповнити казну допоможе земельний сателіт птахофабрики "Приват-Агро", який на сезон набирає 40 працівників.


  Колишній адмінбудинок птахофабрики "Львівська"
Світлини із сайту:  Перспектива


У Красненській станиці  сотня вмілих пластунів! 
14 березня курінь Івана Тиктора поповниться гуртом "жовтодзьобиків"- 8 четвертокласників  школи №2 навчаться бути Сильними, Красними, Обережними, Бистрими! (СКОБ! - таке пластове вітання)


Пластові будні



неділю, 10 березня 2013 р.

Новини Бущини

Шевченківські дні у Надбужжі

199-річниці з дня народження Тараса Шевченка освітяни району підготували великий концерт з гарним репертуаром та багатьма новими виконавцями.


Народна хорова капела вчителів Буського РНД "Освітяни". Керівник Надія Стецько.


  На сцені співочі вихованці Буського БДЮТу. Керівник Наталя Сорока. 


 Ансамбль учнів із Переволочної (керівник Ольга Мисак, флейтист - переможець конкурсу молодих талантів Михайло Мисак) вразив енергетикою виступу та автентичними строями.


 Ансамбль бандуристів Буської музичної школи.(керівник Стефанія Томків) 


 Зразковий хореографічний колектив "Арніка" (керівник Андрій Діяк), підготував до свята нову мистецьку композицію.  




середу, 6 березня 2013 р.

Новини Бущини

У дитинстві та в юності цікавий світ відкривається кожному. Та не кожен  виразить це відкриття словом на папері...


У березневі шевченківські дні освітяни зібрали  34 юних поетів і письменників з усього району.  Разом мають намір створити творчий клуб чи літературну вітальню, придумають гарну назву. А вже у  гурті обдарованих будуть шукати перли творчості.
  Богдан Глуховецький,  керівник районного відділу освіти, Світлана Коваль, керівник методичного об'єднання, Світлана Лабінська, методист районного відділу освіти  впевнені, що таланти, даровані Богом, треба підтримувати і розвивати.

 Катаріна Сай, учениця Буської школи №1 познайомила товаришів по перу із своїм літературним надбанням. У дівчини - легкий, цікавий стиль письма, надзвичайні образи, колорит, що нагадує то ранкову акварель. то барвисту олійну картину...

 Назарій Пацалон -  учень Топорівської школи,  переможець обласного конкурсу юних літераторів Львівщини "Весняний легіт" . У юного Назарія уже є своя книжечка оригінальних прозових творів!