середу, 31 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

Інформаційний супровід Буського Радіо


НОВОСІЛЛЯ МАЄ БУТИ!
      17 серпня у м.Буську по вулиці Шкільній, 28 таки планують відкрити  Будинок сімейного типу, незважаючи на низку обставин і причин, які гальмують реконструкцію: тут і трагічна смерть керівника будівельної організації, і термінова заміна фірми-підрядника, і хронічні проблеми із фінансуванням...
  На сьогодні тривають зовнішні і внутрішні ремонтні роботи. Нам вдалося поспілкуватися із керівником  бригади, що працює над реконструкцією, Василем Тимківим - його інтерв'ю у сьогоднішньому денному випуску Буського Радіо

 Вигляд будинку на початку липня

 Так виглядає фасад на сьогодні

 - а це ремонт старенької брами


 Всередині будинку робітники теж "не дрімають".        - Стелі у всіх кімнатах вже готові, світло, вода та опалення підведені. Вже розпочали роботи по  перекриттю будівлі , - розповів керівник ремонтної бригади Василь Тимків




вівторок, 30 липня 2013 р.

Новини Бущини

            ГАРЯЧА ТЕМА 

           Менінгіт  вражає жителів Бущини.



 Сьогодні шпиталізували хворого із Яблунівки. Це вже третій випадок у цьому селі.

   Із 40 уражених  цією небезпечною хворобою на Львівщині  23 - жителі нашого району. Вони із 11 різних поселень: Буська, Красного, Ріпнова, Новомилятина, Новосілок, Купча, Ракобовтів, Топорова, Балучина... Семеро із них - діти, троє - малюки до шести років. Найтяжчих лікують у Львові, решта - в інфекційному відділенні Буської ЦРЛ у Ріпнові. Медики, на чолі з лікарем Лілею Лащук, намагаються дати раду з таким напливом хворих, лікують згідно протоколу. Стан пацієнтів середньої важкості, близький до задовільного, проте не загрозливий для життя.

     Спільного джерела зараження не знайшли. Причину спалаху менінгіту до сих пір встановити не вдалось. ЇЇ шукає створена обласна спеціальна комісія на чолі з Наталією Тімко.
     Віврусологічна лабораторія у Львові  має допомогти виявити витоки  цієї тяжкої хвороби.
    Чергове інтерв'ю на цю гарячу тему з Василем Шевчуком слухайте у денному випуску Буського радіо.
   

Новини Бущини

  Липень - місяць археологічних розкопок і знахідок

     Древній Бужеськ науковці Петро і Наталія Довгані  активно досліджують із 2000 року. Цього літа розкопки велись у центрі Буська, на території гімназії.
     Як завжди, археологам та студентам-практикантам допомагали  відкивати древні пласти із життя  наших предків члени товариства "Бужани".  

     Тарас Дишкант, наш земляк, невтомний дослідник і оригінальний тлумач давнини впевнений, що цього разу також не обійшлось без археологічної сенсації. Про це - у денному випуску Буського радіо.

неділю, 28 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

ЛІТО-2013:   ПІЗНАВАТИ  НІКОЛИ  НЕ ПІЗНО

 Щоліта учителі-профспілчани Буської школи  №2, мандрують рідним краєм, відвідуючи визначні місця України

  Ось і цього літа вони подорожували Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою областями. Насолоджувалися шумом водоспаду Шипіт, що у Подобвці, стрімкими течіями Черемошу, Прута, Тиси, Дністра. 


  Вижниці – музей-садиба Назарія Яремчука

 
Цю естафету подорожей і любові до рідного краю із задоволенням вчителі передають своїм учням,  які не відстають від них і також рушають щороку  на незвідані дороги.
                                 

Світлини та текст Галини Сень


четвер, 25 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

                Сьогодні у Буську проводились командно-штабні навчання служб цивільного захисту населення.

 Збір керівників усіх служб, задіяних у навчанні у міському захищеному пункті управління (бункері).

 
На ліквідацію надзвичайної ситуації (навчальної) -  вибуху газу у житловому будинку у Буську вчасно прибули: газова служба, енергетики, рятувальники і працівники міліції. 

Медики поспішають надати допомогу умовно постраждалим.

 Чітка взаємодія усіх структур - основна вимога при ліквідації надзвичайних ситуацій.


НОВИНИ БУЩИНИ

    Видобування сланцевого газу становить загрози для навколишнього середовища навіть у США – таку думку висловила Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги 



        24 липня Тетяна Тимочко побувала на студії Буського Радіо й розповіла про свій нещодавній візит до штату Пенсильванія (США), де у складі делегації українських депутатів та урядовців,  ознайомилася з процесом видобутку сланцевого газу. "Технологія гідророзриву, яка застосовується при видобуванні сланцевого газу, створює загрозу для навколишнього середовища. Я ще більше переконалася – в Україні цього не потрібно робити", – повідомила Тетяна Тимочко. Найцікавіші фрагменти розмови із гостем нашої студії, ви зможете почути у п'ятницю в денному випуску Буського Радіо



середу, 24 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

                        Нове обличчя площі Привокзальної у Красному.      

Цими днями у селищі Красне розпочався довгоочікуваний ремон доріг, правда, лише комунальних. Асфальтне покриття зробили на пл.Привокзальній, до кінця тижня планують завершити роботи на вул.Довбуша.

 А от у центральної дороги, що проходить через усе селище сумна перспектива. Це дорога  державного значення і , схоже, на її відновлення доведеться чекати дуже довго.

неділю, 21 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

          Пам'ятник Ангелу-охоронцю у м.Буську оновлюють.

У центрі Буська на облюбованому  молоддю і дітьми місці , на пл.Ринок ,  приводять до ладу понівечений постамент пам'ятника, обкладають каменем. Долучились до доброї справи спонсори.


пʼятницю, 19 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

Буський центр поштового зв'язку знову приймає оплату за комунальні послуги

  З 1  по 15 липня буські поштовики не приймали оплату за електоропостачання - закінчився термін дії угоди між ПАТ "Львівобленерго" та Львівською дирекцією "Укрпошти". На сьогодні надання послуги відновили. Коментар керівника Буського центру поштового зв'язку  - у денному випуску Буського Радіо

середу, 17 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

 ЦІКАВЕ ПЛАСТУНСЬКЕ ЛІТО


38 пластунів Бущини разом з 11 виховниками провели захопливе літнє таборування у с.Розлуч Турківського району.


 
У насиченій програмі пластування  - спортивні змаги, вишкіл,мандрівки,гутірки


Лицарські обладунки і забави -особливість цього табору.


вівторок, 16 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

Крутий гість Буського району

 

Цей помаранчевий кріт - установка горизонтально спрямованого буріння - легко прокладає кабелі зв'язку: під дорогами, будівлями, грядками, не руйнуючи їх. Сьогодні буські зв'язківці дочекались візиту обласного "американця" для виконання робіт поміж вулицями Грушевського і Симоненка: підземного прокладання кабелю зв'язку.
Про використання (чи існування) такої техніки повинні пам'ятати комунальні служби району. Бо, традиційно, тільки одні вкладуть асфальт, іншим "припікає" перерити його. 

НОВИНИ БУЩИНИ

Усе пізнається у порівнянні

Найгірші дороги України - у Львівській області. Найкращі дороги Львівської області - у м. Буську

Не обурюйтесь красняни: сьогодні асфальтоукладач знову працює у Буську, на вул. Шкільній









неділю, 14 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

                           Пізнавальний відпочинок


 

         Директори шкіл району і працівники відділу освіти на чолі з керівником відділу освіти, молоді та спорту Буської РДА Богданом Глуховецьким побували на історичній екскурсії у м.Кам’янець-Подільському Хмельницької області, щоб вкотре прилучитись до цінностей звитяжної епохи, помилуватись віковічними замками і фортецями, творами образотворчого мистецтва, колекціями старовинної зброї, ужитковими речами, нетлінною культурною спадщиною історичного краю. 
   Нікого не залишили байдужими легендарні печери, Хотинська фортеця та козацькі гармати. Незрівнянні враження педагоги донесуть до своїх вихованців.


Фото Павла Теодоровського.
                                                                                                           

пʼятницю, 12 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

                                УРОЧИСТО І БАГАТОЛЮДНО ВІДЗНАЧИЛИ

                15-ТИ ЛІТТЯ ХРАМУ св. ап.ПЕТРА І ПАВЛА У М .БУСЬКУ.

              Архиєрейську Божественну літургію відслужив Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій за участю священників Буського деканату.



  

Освячення Ювілейного Хреста на честь 1025-ти ліття Хрещення Руси-України і 15-ти річчя освячення храму. 

четвер, 11 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

І знову з перемогою!

                   Із черговою золотою медаллю  повернувся із  Кубка Світу наш бущанин Антон Дацко. Змагання проходили у Польщі 4-8 липня . Брали участь у них спортсмени із 13 країн світу. У фехтуванні на рапірі Антон посів 1 місце.


НОВИНИ БУЩИНИ

            Сумний наслідок поспіху і необережності.


 

        10 липня на об"їздній м.Буська зіткнулись 2 автомобілі. За словами інспекторів ДАІ, водій "Шевроле Авео", працівник  фірми "Укр-Петроль",  рухаючись із сторони селища Красне у напрямку м.Буська , не обрав безпечної швидкості руху,  виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся із вантажівкою "ЗІЛ 131", що належить Буському лісгоспу. Водія легковика із тілесними ушкодженнями шпиталізували до Буської ЦРЛ.

середу, 10 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ


                Найкраще спортивне село Львівщини.

   Цей титул здобула сільська спортивна команда , нажаль, не з нашого району. Проте, потенціал у нас є. Футбольна команда села Андріївки посіла 3-є місце в обласній спартакіаді серед 14 команд сільських і селищних рад Львівської області , а  у легкоатлетичному кросі  спортовці із села Купче здобули 2-е місце. Фінальні змагання проходили 6 липня у м.Жовква.


вівторок, 9 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

 Троє жителів Закарпаття постраждали у ДТП поблизу Ангелівки.

 На автодорозі «Київ-Чоп» у неділю 7 липня, поблизу с.Ангелівка  трапилась ДТП. За  інформацією прес-служби управління ДАІ у Львівській області, водій легковика «БМВ», 21-річний мешканець Закарпатської області, не обрав безпечної швидкості руху, не впорався із керуванням та скоїв зіткнення із вантажівкою «КАМАЗ», що їхала у тому ж напрямку. Після цього легковик викинуло на зустрічну смугу, де він врізався у фуру «МАН».
Постраждали троє пасажирів автомобіля «БМВ» - жінка та двоє чоловіків. Усі вони – мешканці Закарпаття.   Визволяли потерпілих із понівеченого авто буські рятувальники за допомогою спецзасобів . Травмованих людей госпіталізували до Буської ЦРЛ.  Як повідомили медики, у жінки  діагностували політравму, у одного з чоловіків – закрита тупа травма грудної клітки, а у іншого – важка поєднана травма.

неділю, 7 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

ОНОВА ДО ЮВІЛЕЮ

 У день храмового свята, 12 липня, у Буському храмі св.ап.Петра і Павла урочисто освятять ювілейний Хрест, встановлений біля церкви з нагоди 1025 річчя Хрещення Руси-України та 15-ти річчя освячення храму.



пʼятницю, 5 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

Матері-героїні Бущини отримали відзнаки

4 липня відбулося вручення посвідчень та відзнак  шістьом матерям-героїням Надбужжя. Ці заходи провели у  Красненській селищній раді та Гумниській сільській раді.
  
   Мати-героїня Павлина Рудь  із Сторонибаб.           

   Дочекалась своєї нагороди і Софія Мочурад, мати п"ятьох дітей із Боложинова. 11липня їй виповниться 84 роки. Щиро вітаємо !


четвер, 4 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

 Духовні рекомендації у церкві св. Миколая у місті Буську


На прохання настоятеля церкви св.. Миколая о. Михайла Смачила а також з ініціативи активних мирян, у парафії відбулись триденні реколекції, які проводили сестри із згромадження Пресвятої родини: голова Ради вищих настоятельок с. Наталія Мельник та с. Вікентія.



                                  
Програма була насичена, повчальна і добре зорганізована. До духовних наук  залучили  дітей, молодь та старших парафіян. Кожен мав свій час і формат духовних бесід, до усіх сестри мали особливий підхід.   Розпочинались науки в обідню пору, коли с. Вікентія розмовляла з дітьми, навчала їх в ігровій формі, творчо і цікаво допомагала пізнавати Бога, Його закони,  які допоможуть в майбутньому бути добрими християнами та твердо стояти на ногах.  

                                                                              Фото Люби Огороднік

середу, 3 липня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

Вінок вшанування пам'яті будителя галичини Маркіяна Шашкевича.

Липень - вершина літа, саме у ці сонячні дні делегація Бущини взяла участь у ХІ Міжнародному форумі навчальних закладів імені Маркіяна Шашкевича на Підлиській Білій Горі.


  
У вінок вшанування пам'яті Маркіяна Шашкевича вплели свою мальовничу квітку освітяни й учні  Новосілківської школи, Гумниської школи та гості із комплексу загальноосвітніх шкіл міста Перемишля Республіки Польща.