неділю, 29 червня 2014 р.

                  ОДА СОНЦЮ  - ГІМН УКРАЇНИ! -

перші промені спалахнули над горизонтом - і святкова молодь, що згуртувалась коло і на п'єдесталі "Бужанки з колосом" - знаку міста Буська, натхненно заспівала найпопулярнішу пісню останнього часу - Славень.


Так закінчувалась  магічна ніч випускного балу при в'їзді у Буськ на львівському перехресті для абітурієнтів гімназії та школи №1. 

     А випускники школи №2 зустрічали сонце на традиційному для багатьох поколінь яблунівському перехресті.
      Учора випускні урочистості у нашому  місті  розпочалися у рідних стінах  навчальних закладів.  За традицією, випускники школи №2 завітали на молитву, молебень і благословення у церкву св.Миколая. Відтак відбулося спільне для трьох шкіл  богослужіння у храмі св. Петра і Павла.


     Особливістю цьогорічного прощання із шкільною родиною для школи №1 став урочистий похід святкової громади по головній вулиці з духовим оркестром.
    Зворушливим було прощання молоді школи №2  із своїми вчителями уже під час самого балу: скільки спогадів, забавних бувальщин, скільки щирих слів подяки наставникам! І з їхнього боку - благословенних побажань юним друзям - аж до щему, до сліз...
     Кажуть, це було поліття на добрих дітей, тому так сумно прощатися з ними!
     А святковий бал випускників першої школи провела Тетяна Новак, вчитель хореографії цього навчального закладу: ігри, розваги, конкурси для випускників і батьків тривали усю ніч!
     А під ранок, як годиться - небесні ліхтарики бажань, фейєрверки, та найважливіша мить, коли ще всі разом - зустріч сонця!
 

пʼятницю, 27 червня 2014 р.


                     Не пора, не пора, не пора

                     ворогам України служить!

 Сьогодні у Буському районному народному домі відбулось урочисте зібрання                              з нагоди Дня Конституції.


     Володимир Замроз, голова Буської райради, виступаючи перед земляками   щиро привітав бужан із визначною подією в житті України, яка відбулася саме сьогодні  - підписання у Брюсселі Угоди про асоціацію з ЄС.

      Доповідач зупинився на головних викликах сьогодення, які приймає Україна і світ, на важливості одного Закону для всіх та  неухильного виконання Основного Закону  одночасно із здійсненням  глибокої реформи усього суспільства. 

     Після доповід і на головній сцені району пройшов  лаконічний, емоційний, патріотичний  концерт.
    Ведучі дійства - Люба Огороднік і Ірина Каліновська переплели музичні виступи зворушливою поезією.


      Кращі учасники художньої самодіяльності району подарували присутнім у залі винятково актуальні пісні і музику, які яскраво підкреслили саме нинішній біль, тривогу і надію кожної української душі.
    На сцені Народний хоровий колектив працівників культури, деригент Мар'яна Іванів.

Пісні січового стрілецтва, зрозумілі і актуальні, як ніколи, сучасні балади про єдність братів-українців, Молитва за Україну, клятва Україні - усі виступи тепло сприймала глядацька аудиторія, не шкодувала оплесків.



 Чудово, багато заспівав пісню "Боже, Україну бережи! Господи, помилуй нас!" Тараса Петриненка юний вокальний сімейний дует: Юлія та Ігор П'ятничків.


На сцені новий вокальний колектив "Журавка" із невеликого Журатина, керівник Марія Цьокан. Таке щире виконання патріотичних пісень вразило зал! 



Яке українське торжество без бандури?! Стефанія Панкевич подарувала глядачам зворушливу баладу "Лелечої долі".

 У залі лунає всесвітньовідома "Мелодія" Мирослава Скорика. Виконуює родина - юна скрипалька Уляна, за роялем - Оксана Возняк.





"Примиріться, брати...Україна вас просить!" -звучить актуальна пісня у проникливому виконанні Богдана Тимчука із Полтви.







І на фіналі урочистостей зринає прапор Євросоюзу в дитячих руках - як символ майбутнього - на фоні великого і рідного синьо-жовтого стягу.
І вже після концерту ми зафіксували фото на згадку земляків у найкращих вишиванках.



Буські підприємці допомагають війську. Без посередників!

      Сьогодні старші офіцери майори Анклевич та Мащак, інспектор з обліку Бродівського військомату демонстрували буській громаді дарунок українському війську від наших підприємців. І не просто війську, а конкретно нашим воїнам - по замовленню, за розмірами і потребою. Землякам,  які зараз у полум'ї воєнних дій на Сході держави...
 40 комплектів якісної камуфляжної форми, 10 пар шкіряних кросівок, 3 бронежилети. Усе спорядження без переплат, за ціною від виробника.

- Що активізує людей на таку поміч?
 - Реальна загроза життю воїна і реальна загроза Україні!

        - Скільки треба, стільки будемо допомагати, -так  відгукнулася більшість підприємців, до яких звернулися з проханням долучитися вкрай необхідної справи. У переліку помічників - Роман Пришляк, Андрій Наконечний, Юрій Павлик, Андрій  Сервило,  Андрій Тимчишин, Василь Діжак, Володимир Сисун, продавці взуття з нашого ринку...

- Чи були такі, що відмовили?
- Були такі, що казали почекати...
- До "після війни" ? Дорога ж ложка до обіду!
- ...

 Богдан Гринишин, голова РДА розказав нам, що учора прийшов один підприємець, поклав 5 тисяч на бронежилет для наших хлопців. Як каже у церкві священик про пожертви - "таємно". Але щиро. Щораз таких вчинків більшає. 

  Це буде бронезахист для нашого земляка з Красного, мати якого приходила і саме  просила для сина, який служить у Дніпропетровську.  

    Ми у Красному поставимо намет для збору коштів для наших хлопців-бужан, що захищають Україну. Люди готові допомогти, але часто не знають, як це зробити. Допомогти на конкретну потребу, конкретному воїну  з гарантією, що ця допомога дійде і по дорозі не "розсмокчеться"... 

   Підтримаймо свою армію, щоб не довелось годувати ворожу!

четвер, 26 червня 2014 р.


                      Канікули з користю і задоволенням!       

5 сторінок цікавої книжки -

                        лише тоді можна до комп'ютера! - 

   така система літнього виховання  третьокласника Адама. Працює результативно!

     Сьогодні Районна бібліотека для дітей організувала відкриту естафету читання для дітвори молодших класів.


 "Літо з книгою" - це не тільки обов'язкова програма пізнання під час канікул, а цікавий тренінг вишукувати захоплення у книжці та вміти використати прочитану  інформацію і поділитися нею з дорослими і товаришами. 

       Керівник бібліотеки Галина Гораль запропонувала юним друзям цікавий диспут: "Моя улюблена книжка. Чому вона мені так подобається? Чи буде її зміст цікавим моїм друзям?"   Відповіді були несподіваними і гуморними.                                                                         


     Діти вільно спілкувалися, ділилися своїм маленьким досвідом дружби з книжкою, дізналися багато новизни від головної дитячої бібліотекарки, отримали персональне запрошення стати відвідувачем книгозбірні та взяти участь у наступних заходах відділу культури у час канікул.

Ліля Андрєєва.

     Найцікавішою миттю заходу "Літо з книгою" стала зустріч з надбужанськими  авторами книг для дітей -  ілюстраторкою дитячих книг, художницею Лілією Андрєєвою і казкаркою Людмилою Ціхоцькою. Вони розповіли дітям, як народжується дитяча книжка та надали унікальну можливість побачити ілюстрації майбутньої  казки про пригоди маленької Яблуньки.

Тисячі прочан вимолюють у Всевишнього мир в Україні

     Всеукраїнська проща, приурочена пам’яті страдецьких блаженних, Дню мирянина та 25-літтю виходу УГКЦ з підпілля, проходить сьогодні у Страдчі.


      Незважаючи на проливний дощ, тисячі прочан під святою Страдецькою горою  вимолюють у Всевишнього територіальну цілісність України, мир та спокій в державі. 



 Архиєрейська Божественна Літургія відбувалась за участі великої кількості духовенства, очолюваного високопреосвященним владикою Ігорем, архиєпископом і митрополитом Львівським.
    На величезному майдані, біля каплиці, де відбувалось духовне дійство, усім учасникам Всеукраїнської прощі поміститися годі: отож люди, серед яких – і сивочолі, і маленькі діти, навіть обліпили схили Стадецької гори.

     У прощі взяли участь священики і миряни нашого району на чолі із отцями-деканами Володимиром Залуцьким та Ігорем Суходольським.


     У прощі беруть участь не лише греко-католики, а й віруючі інших конфесій.
«Нас усіх об’єднує християнська молитва за Україну, за наш багатостраждальний народ. Особисто я прошу в Бога, щоб військовослужбовці, серед яких є мій син, живими й здоровими повернулися зі Сходу додому», – мовить пані Оксана, прочанка.
    За словами організаторів, опісля Архиєрейської Божественної Літургії, кожен бажаючий може скласти присягу «Відречення від алкоголю». Відтак відбудуться молитва на освячення всякої речі; похід до церкви та молитва до блаженних. Завершиться Всеукраїнська проща Хресною дорогою, яка обійме всі станції на Святій Страдецькій горі, а також славнозвісні «страдецьку печеру» та «стіну плачу».

Довідка
   За історичними джерелами, в часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства неподалік села Страдчу був другий після Києво-Печерської лаври підземний монастир в Україні. Розміщувався він на високій горі, на лівому березі річки Верещиці, поблизу с. Страдчу. Згадується в Галицько-Волинському літописі від 1242 р. під назвою «Печера Домажирова».           Археологічними дослідженнями встановлено, що монастир складався із вхідної галереї (довжина бл. 40 м), ходів – загальною довжиною понад 270 м і кількох келій, які розміщувалися на глибині бл. 20 м. На вершині гори було укріплене городище. До нашого часу збереглися численні легенди про монастир, знищення ченців монголо-татарами.
     У печерній лаврі Страдецької гори монастирське життя завмерло у 1243 році, коли орда, спалила село і в печерах потруїла димом близько тисячі людей із довколишніх сіл. Люди на Яворівщині переповідають згадки своїх пращурів про те, що крики людей, яких орда труїла в горі, досяг неба і над цим місцем з’явилася Мати Божа.
За інформацією краєзнавця-історика Ярослава Музиченка, під час археологічних досліджень при виході з печер знайшли багато людських кісток, серед них – зовсім малюсінькі, дитячі. Кістки захоронили у сінях Лаври.
     У 1939 році цю печеру освятили як церкву Матері Божої Нерушимої Стіни. У кінці печер є стіна, де по каменю стікають краплі води. Розповідають, що то сльози Богородиці, яка оплакує людей, що загинули тут мученицькою смертю. У 1795 році в Страдчі збудували кам’яну церкву Успіння Богородиці, її реконструювали у 1927 р. Там зберігалася чудотворна ікона Матері Божої Страдецької. 
     Під час ІІ Світової війни вона зникла. Поки що люди припадають до копії чудотворної ікони. Утім, зберігся іконостас, розписаний художникам школи Олекси Новаківського. Дві ікони намісного ряду іконостасу – Ісуса Христа з Відкритим Серцем та Матері Божої Неустанної Помочі – малював Антін Манастирський. 
     У 1936 році отець Микола Вояковський запровадив на Страдецькій горі Хресну дорогу. Папа Пій XI благословив цю духовну будову грамотою i надав їй статус Єрусалимської. Це означало, що участь у Страдецькій Хресній дорозі прирівнюється до проходження в Єрусалимському Хресному ході, яким колись проходив Христос. 
      У радянські часи Хресну дорогу знищили. Відновили вже у 1990-ті роки, а нині громада поставила нові скульптурні зображення станцій Хресної дороги. Вважають, що тут відпускаються гріхи роду.

середу, 25 червня 2014 р.

                           Неділя - день спортивний

             Куди піти прогулятись, уболівати  і у чому взяти участь:




                         Ми любимо свій край!

    Одні креативно прикрашають свою маленьку батьківщину,

                       інші захоплюються цією творчістю


 Це Буськ, друзі, Буськ!
   Кілька наших земляків одночасно зфотографували такий яскравий і милий серцю символ. Сподіваємося, що це не останні фотосесії красеня-лелеки!

                                       
Перехрестя вулиць  Шашкевича та Січових стрільців.
                                У синім небі страж і символ княжого українського міста - бузьок.



Світлини Романа Домковича

Користувачам Володимир Домкович, Lubov Bilchak,Роман Лега, Любов Ціхоцька Огороднік, Andrzej Kotula та ще 17 інших особам це сподобалось.



       Війна на сході, "войнушка" в маршрутках

                Революція гідності точкового виміру:

з нами будуть поводитися по-хамськи доти, доки ми будемо це дозволяти!

                                 У районі триває протистояння з перевізниками.


    Ситуація з пасажирськими перевезеннями і з окремими перевізниками  у нас вибухає з постійною періодичністю. Скажімо, раз у квартал. Черговий скандал якось розрулюють, ніби  картають винних, голосно кажуть їм "но-но!" і триватиме хитке затишшя до наступного інциденту.
    А тепер, у такий жорсткий і напружений час, коли в країні на кону найвища ціна - людське життя, здавалось би люди мали б стати людянішими, терпимішими, добрішими. Всім нині зле. Але...

    Сьогодні чергова жертва толерантної і делікатної поведінки з пасажирами  перевізника "ПП Стець"  писала скаргу у кабінеті захисника прав споживачів району Василя Кашуби.
- Доки будуть нас принижувати і ображати?!! - витає у просторі району риторичне запитання.
- Доки ми дозволяємо витирати об себе ноги. І стосується це не тільки актуальної пари "Перевізник - пасажир".
     Але почати виправляти "совок"  можна саме з цього.

     Рубрика "Наша революція гідності" із денного ефіру Буського радіо.

Користувачам  Nadia Zakhartchouk, Люба Король та ще 7  інших особам це сподобалось.

               Разом - ми сила! Брат за брата!

    Майдан - це не площа, Майдан - це Єдність, Віра, Надія, Воля!!!


       26 червня 2014 р., 12.00 год., м. Львів, біля пам'ятника Шевченка.

           Зустріч постраждалих майданівців зі всієї України. 

    Разом - ми сила! Брат за брата! - основні наші гасла.

координатор: Олександр (0674384727)

 

                   Передайте цю інформацію своїм друзям-майданівцям.

вівторок, 24 червня 2014 р.

   КАНІКУЛИ  БУВАЮТЬ  ЦІКАВИМИ І ДУЖЕ ЦІКАВИМИ! –

Переконані вихованці дитячого  будинку «Добре серце» Нового  Милятина


 
   
Шкільне навчання закінчилось і дітвора дитбудинку поринула у вир спланованого відпочинку, оздоровлення  і розваг. І хоч у працівників закладу побільшало клопотів, адже запланували весело і змістовно провести літні канікули для своїх діток, старт літа видався насиченим.
Одразу після останнього дзвоника  почалася підготовка до Дня захисту дітей. На свято прибули  чисельні гості, в тому числі керівники району. Судячи з відгуків, свято вдалося, діти успішно показали свій творчий доробок.
З волонтерами громадської організації «Молодь за зміни» наймолодші вихованці малювали малюнки для вояків на сході України, які зараз там відстоюють єдність нашої країни.
 Випускники готують документи для продовження навчання у Олеському професійному ліцеї. Таня Зеліско відвідала свого рідного брата Павлика, що зараз проживає у будинку малюка у Львові. 
4 червня 12 вихованців відпочивали і купались у аквапарку «Пляж», а згодом  волонтери із Львова  організували  для дітей справжній пікнік з іграми і шашликом на багатті.

 Діти побували на звітному концерті ансамблю народного танцю «Веселі черевички» у театрі імені Заньковецької. А Роман  Чунис  та  Михайло Чучман  грали футбол у Києві на футбольному  турнірі «Кубок Юнісеф» у складі дитячої футбольної команди  «Мрія», яка складалась із вихованців дитячих будинків із Львівщини.

                                                                 Поміж екскурсіями і поїздками діти доглядають за присадибною ділянкою, на якій цього року росте полуниця та інша городина.





  У спеку усіх тягне до води. У Новому Милятині давно є  відпочинкова місцина, яку в селі називають «вишкка».  Усіх вражає сильний  прохолодний фонтан з сірководневою водою, який «працює» тут лікувальним масажистом та звеселяє феєрверком бризків.

І найголовніше: цього понеділка , 23 червня дітки вирушили  на оздоровлення в  Коблево,  на побережжя Чорного моря.
Адміністрація дитячого будинку висловлює подяку всім,  хто долучається до проведення заходів та допомагає дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах.


НОВИНИ СПОРТУ
                               Результати   ігор Першості  Буського   району  
                  з     футболу  серед    команд   другої    ліги   сезону    2014року

               (перше коло)    Група  «А»                                             Група «Б»                            
     22.06. 2014р. IX тур
                      (вих. - Яблунівка)
33. Соколя        -       Красняничі      3-0
34. Купче          -       Ракобовти        1-0
35. Полтва-2     -       Полтва-1          0-4
36. Побужани     -     Задвіря            2-3
22.06. IX тур
                       (вих. - Безброди)
33. Куткір          -       Вербляни        3-3
34. Топорів        -       Олесько          1-3
35. Стовпин       -       Утішків          1-3
36. Боложинів    -      Ожидів            1-2
                              
Результати   ігор Першості  Буського   району    з   футболу 
                                  серед    команд   першої    ліги   сезону    2014року
                                                                  ( перше коло) 

    22.06.2014р. VII тур
31. Сторонибаби -     Кізлів                   2-1
32. Балучин         -     Петричі                0-2
33. Ст. Милятин -    Переволочна         4-1
34. Андріївка       -    Заводське             2-1 
35. Красне УНМ -     Буськ                    3-4

Група «А»  29.06. 2014р. X тур.  Друга група (друге коло)
37. Яблунівка  -  Задвір»я
38. Побужани  - Полтва-1
39. Полтва-2 -  Ракобовти


Група  «Б»   29.06. 2014р. X тур.   Друга група  (друге  коло)
37. Безброди - Ожидів     
38. Боложинів -Утішків
39. Стовпин - Олесько
40. Топорів – Вербляни
      

29.06.2014р. VIIІ тур  Перша  група
36. Кізлів            -      Балучин             
37. Петричі         -     Ст. Милятин 
39. Заводське     -      Красне УНМ

                                                      
                                                                 28 червня 2014 року (субота)
                         УІІІ   Спартакіада  Львівщини   серед  команд  державних  службовців
 
  11.00 год.  – урочисте  відкриття  ( спортивний зал Буської  ДЮСШ )

  В програмі:    змагання   з   видів   спорту:  шахи,  шашки, настільний теніс, футзал,
  волейбол  (мікс, чоловіки-жінки) 
                                          
  Команди учасники:  Золочівський, Бродівський, Перемишлянський та Буський райони.                                                          



                                «Душа моя величить Бога»

Фестиваль духовної пісні     відбувся 22 червня у Гумниську


Уже традиційно цей фестиваль приурочений нашому славному земляку, отцю Маркіяну Шашкевичу,  Будителю Галичини, народному поету, прозаїку, публіцисту. 
     Саме він став для багатьох  людей тією провідною зіркою у пошуку дороги до української самобутності, дороги до освіти, дороги до Господа Бога. 
     Естафету  проведення фестивалю Гумниську урочисто передала Новосілківська громада. На добрий початок учасників фестивалю благословили о.Іван Білута із Новосілок та о. Тарас Мазурик  із Гумниськ.




      Гумниський Народний дім гостинно приймав   учасників 4 фестивалю духовної пісні  із  Новосілок, Ожидова, Красного, Журатина, Олеська, Закомар"я,  Гумниськ, Йосипівки.
    Глядачі тепло зустрічали  колектив, який є незмінним учасником фестивалю -  Народний вокальний  ансамбль «Любисток»    Народного дому   села Утішків, керівник  Ольга Бекар та Народний  релігійно – просвітницький гурт «Куди йдеш», керівник о. Ярослав Лозовий Буського РНД. 

  Кожен  колектив отримав диплом учасника фестивалю , а також цікаві книжки, подаровані  відділом культури та туризму Буської РДА.
    Гумниський сільський голова Тетяна Кравець щиро дякувала організаторам фестивалю, Новосілківській громаді та всім учасникам за величне духовне свято, подароване сельчанам.
   Керівник відділу культури  Людмила Ціхоцька , як ініціатор фестивалю духовної пісні «Душа моя звеличить Бога», наголосила, що з року в рік  фестиваль об’єднує все більше колективів, які відроджують та пропагують духовну пісню, творчість о.Маркіяна.
 


неділю, 22 червня 2014 р.

                        «Святе Причастя —

це найкоротша й найпевніша дорога до неба» -

так сказав про значення Святого Причастя для нашого духовного життя св. Пій Х .


Сьогодні особливий день. Що у погоді - то дощ, то сонце, то спека, то холод, що у торжестві і смутку, надії і тривозі - день Жалоби в країні і свято Божого Тіла у храмах...

     Щороку на початку літа майже у кожній нашій   церковній громаді - головно там, де є діти, йде ретельне приготування до великої події - свідомого поєднання з Господом 7-10-річних бужан через Першу Сповідь в Урочистому Причасті.
    Священики та їх помічники - катехити довгий час готують дітей. Ця перша втаємничена наука стане особливою і важливою впродовж усього життя християнина.

    А батьки, хрещені, родина, докладають зусиль і грошей, щоб став цей день незабутнім. Дівчаток переважно зодягають паннами-принцесами - така вона нинішня (чи вчорашня)  мода, хлопчики, зазвичай, йдуть до Урочистого Причастя у вишиванках.
    Багато скептиків критикують цю пишноту і витратність, у якій може  загубитися головне цього свята - поєднання дитини з Богом...
    У багатьох львівських храмах маленькі українці приступають до Святого Причастя у національних строях або ж у одинаковому вбранні: ясних туніках (узятих напрокат).
 Та важливо те, що  на Службі Божі сьогодні у церквах як ніколи багато дітей - від немовлят до парубків та дівчат. 
Малим цікаве саме дійство Причастя, строї,  освячення віночків, величний обхід храму із Процесією, вистилання дороги пелюстками квітів і ...велике дитяче товариство! 
Для дорослих - родини, хрещених важливо прийти  до храму з своїм дитям, призвичаїти його, приєднати до великої спільної молитви, до Віри.




 

  

 
У віночках - зілля, квіти, колоски, ягоди! Головне - розхідник.

 

 22 червня. Місто Буськ. Храм святого Юрія, настоятель отець Андрій Баглай.
Незабутній день для учасників Урочистого Причастя.
     Дуже багато людей у вишиванках.
А які чудові вигадливо заплетені дівчачі і дівочі коси!!!

                                                  Калейдоскоп із 27 світлин -  у лівій колонці блогу.


пʼятницю, 20 червня 2014 р.

Бущани підтримують українських військових



      Необхідні засоби захисту, 2 прилади нічного бачення, ,10 бронежилетів , 4 рації, 20 розвантажувальних жилетів, матраци, комплекти постільної білизни передали нашим землякам-добровольцям, які сьогодні беруть участь в антитерористичній операції у Донецькій і Луганській областях.
      Громадське об"єднання "Майдан" для цього залучило кошти, які небайдужі бущани пожертвували для підтримки наших військових на Сході.

Nataliya Didukh Було би ще чудово якби зробили відкритий документальний звіт про зібрані і витрачені кошти.
22 червня о 20:34 · Подобається · 3

четвер, 19 червня 2014 р.

Нагадуємо !

   Планові вимкнення в електромережах району у зв'язку з ремонтними роботами



м.Буськ вул.Січових Стрільців, Механізаторів                   20.06.2014       09.00-17.00
с.Андріївка частково                                                             20.06.2014       10.00-16.30
с.Ожидів частково                                                                 23.06.2014       09.00-16.00
смт.Красне вул.Б.Залізнична, І.Франка част.                     23.06.2014      09.00-16.00
с.Задвір'я частково (від комплексу)                                   23.06.2014      09.00-17.00
c.Соколівка част., Сокіл, Підсокіл                                        24.06.2014       10.30-16.30
с.Андріївка частково                                                             24.06.2014       09.30-16.30
с.Ожидів частково                                                                 25.06.2014       09.00-16.00
с.Утішків, лісгосп, Краснебуд                                               25.06.2014        10.00-16.30
с.Циків, Хватів                                                                        26.06.2014       09.30-16.00