середу, 31 грудня 2014 р.

       Вітаємо щиро із Новоріччям!



Хай буде Мир,

хай буде Світло, 

Цілюща із джерел Вода.

Щоб душі з холоду розквітли,

Як в дружнім колі Коляда!



РІЗДВЯНЕ

У чорнім небі заясніли зорі,
На вулицях ввімкнули ліхтарі.
Всі перехожі, як волхви-царі
Несуть свої скарби, свої дари.
Для кого? Може, це для Бога?

На вулицях ясніють ліхтарі,
У чорнім небі увімкнули зорі…
Ісусові немає знову місця,
Хатини, де Він має народиться.
Дари різдвяні знову не для Нього…

В твоїй душі вже згасли ліхтарі,
В брудні шибки не зазирають зорі?
Впусти Христа, мов до вертепу, в серце,
Свята любов у нього увіллється,
І янгол в небі радо заспіва.

І станеш ти волхвом, царем зі сходу,
І принесеш Маляті-Богу злото,
Ладан і смирну щирої любові.
І пісня ангелів за Божим словом
 Тобі відкриють таїну Різдва!

                                                        Зоряна Живка


До Буської районної асоціації інвалідів завітав

                       Святий Миколай

На давно очікуване для найменших свято прийшло  чимало дітвори.          Голова  асоціації Софія Климус  вітала і святого Чудотворця, і всіх присутніх. Мар’яна  Климус розповіла дітям  про життя і діяльність Чудотворця.
     Ансамбль «Бусленята» під керівництвом  Андрія Коника виконав пісні «Прийди Святий Миколаю», «Любий Миколаю» і «Іде Святий Миколай».
Тоді завітав Святий Миколай з великим мішком, у якому були заслужені подарунки для всіх  діток.  
    Але дарунок – то винагорода за чемність і  працьовитість. Кожний маленький учасник свята мав заспівати пісеньку, або прочитати віршика  і розказати Святому Миколаю, які добрі справи він зробив за рік.
     Ніхто  не отримав у подарунок «різки» - усі дітки були добрі і заслужили солодощі.
     Коли мішок спорожнів, то всі разом подякували Святому Миколаю за подаруночки, пообіцяли бути ще чемнішими і попросили Чудотворця завітати на другий рік знову.

Колектив Буської районної асоціації інвалідів щиро дякує благодійникам Богдану Козаку,  Юрію Лучечко Михайловичу, Андрію  Гутовському за допомогу у проведенні свята для наших дітей.
Буська районна асоціація інвалідів щиро вітає з Новим Роком та Різдвом Христовим усіх жителів району і бужан у всьому світі, колективи Буської РДА, Буської районної та міської ради,  меценатів асоціації А.Гладишевського,  Р.Пришляка ,  М.Коротич , Н.Сервило , А.Сервило та бажають їм у новому році міцного здоров’я, щастя та мирного неба над головою.

вівторок, 30 грудня 2014 р.

  Пам’яті героїв Небесної сотні

     Сьогодні у центрі Буська міські активісти оновили меморіальний комплекс Небесної сотні: додали новорічно-різдвяну ялинкову гірлянду, прикрасили її синьо-жовтими іскристими барвами.
    - Вони на Різдво не з нами, вони  на небесах, - коментує це оновлення ініціатор спорудження пам'ятного знаку  полеглим майданівцям  Ганна Грушицька, директор Народного дому, автор Балади про Небесну сотню.

     - А ми маємо пам'ятати, за що пролилась невинна кров і невідступно йти шляхом важливих змін.
     Українці варті достойнішого життя!


А тим часом і в Буському Будинку дитячої та юнацької творчості   по-особливому  відзначили річницю пам’яті героїв Небесної сотні.



      Ініціаторами дійства стали гуртківці драматичного гуртка під керівництвом Марії Камінської.
     Вихованці висвітлили історичні факти від минулого  до нашого сумного сьогодення.
     Їхні розповіді утверджувались відеороликами, та музичним супроводом, який був створений саме у той час, коли наша молодь, студенство піднялося заради нашої Єдиної,Соборної Держави.


Наші діти, вихованці – надія і  цвіт України, знаючи своє минуле, достойні світлого майбутнього.

«З Новим 2015 роком та Різдвом Христовим!»

 Новорічно-різдвяна програма під  такою назвою була організована та проведена у Чанизькій школі.
Учні 5-9 класів вітали всіх присутніх із зимовими святами, які з нетерпінням чекає кожна дитина, мріє про ялинку і подарунки, про колядки та щедрування, бо обов'язково... "прийдуть празники в гості...".
     Які ж це свята? Як їх зустрічати? Саме про це розповіли учні: традиції та побажання з Новим роком (учні 6 класу), Різдвяними святами (учні 9 класу), засівали на Святого Василя  семикласники, а щедрували учениці 5 класу.  Ведучими дійства були учні 8 класу - Б.Сухаревич , В.Банах  та А.Кметь.


        Насамкінець виступила Кашуба Ангелінка(дошкільна група), яка побажала всім присутнім в Новому році мирного неба над головою, добра та затишку в оселях. 
      Не минули нашого свята й місцеві підприємці. Від їхнього імені голова батьківського комітету Руслана  Дібровська  подарувала учням школи два м’ячі: футбольний та волейбольний. Вся шкільна громада дуже вдячна місцевим благодійникам за такий корисний та гарний дарунок і за те, що завжди допомагають школі.

 Також у час  новорічно-різдвяного дійства пройшли два мистецькі конкурси: «Збережіть життя ялинці» та «Різдвяна свічка». Класні колективи представили на конкурси по одній роботі в кожній номінації. В запеклій боротьбі в конкурсі «Різдвяна свічка» перемогли учні 8 класу, а найкращу стилізовану ялинку створили учні 2, 4 класу-комплекту.
Найбільше, чого бажали учні,–миру та спокою в державі. Тому свято закінчилося загальним виконанням пісні «Молитва за Україну» .

Дай, Боже, щоб ці дитячі побажання здійснилися в прийдешньому Новому році!
Пацалон Галина Миронівна,
педагог-організатор
Чанизької школи

Різдвяні гості

                              Так було до війни. 

Спробуймо знову: "Схід і захід разом"

     Так було більше десятка літ. Під час зимових канікул до нас приїздили донецькі, горлівські діти і вчителі. Приїздили задовго до того, як Львів став "туристичною Меккою" зимових свят.  Приїздили на особливе Галицьке Різдво, на збережені навіть у часи войовничого комунізму традиції  прославляти Рожденного Бога. Разом їли пісне, кутю не з рису, а з пшениці, разом ходили в гостини,  колядувати, дивилися місцевий Вертеп. Найвідважніші були навіть на урочистому Богослуженні у храмах. 
    Разом були у наших клубах, дискотеках. Донецькі батьки спершу забороняли, боялися. А в підсумку були  шоковані іншою культурою відпочинку...
      Дивувалися. Не все розуміли і не все сприймали. Потрапляли іноді в кумедні історії з "труднощами перекладу". Але намагалися бути ввічливими гостями, говорили українською (як могли), а не могли, то їх і так розуміли. Східняки  не вимагали тут свого донецького "уставу". Запрошували на літні канікули до себе, на Азовське море. І вже там також радо і гостинно приймали наших дітей.
      Заприятелювали поміж собою школярі, підтримували довгий час спілкування родинами - із сучасним зв'язком  це не складно!
     А потім був Майдан. Крим і Донбас.
     Не всі, ой не всі товариські стосунки бужан і донеччан  витримали випробування Революцією гідності!

Але, як гласить мудрість великої дипломатії: Чим більше контактів, тим менше конфліктів!

     Тому, з річною перервою, на Різдво прибуває до нашого району делегація учнів і їх наставників із міста Рубіжне що на Луганщині.
Кожен цікавий бужанин відкриє карту України, щоби справдити: де розміщене Рубіжне, чи це не захоплена територія, не зона вогню жорсткого протистояння?!    Дізналися.
    А через кілька днів буде інформація з перших вуст, від наших гостей. Цього разу луганчан приймають родини Красного.  Разом проведуть традиційний для нас свят-вечір , Різдво. Розучать колядки, подивляться Вертеп.

    Потім далеких гостей чекає насичена екскурсійна програма Золотою підковою, замками, історичними місцями Красного, Буська, Олеська, Львова.
     У програмі візиту буде багато зустрічей: з керівництвом району і селища, з учителями, ровесниками-школярами. На різдвяні дні готується  свято "Схід і захід - разом!"

    Шукаймо те, що нас єднає. Вгамуймо біль любов'ю.

                               Україна - єдина!


 Подарували бійцям радість


  Для перемоги миру в ріднім краї у нашій школі проходить благочинна акція «Подаруй бійцеві радість!»,  відбувся ярмарок. Кошти у сумі 650 гривень  передали на потреби сил АТО.
    А нещодавно учні та вчителі, зібравши теплий одяг, взуття та засоби гігієни, передали нашим бійцям через волонтера Петра Жукровського з побажанням переможного повернення додому живими-здоровими.
      Символами доброти дитячих сердець стали малюнки, обереги–ангелятка, фенічки, які наші школярі виготовили власноруч, як символ глибокої вдячності тим, хто ціною власного життя боронить нашу рідну землю. 
     «Моліться, діти, за солдатів, за тих, що на передовій…- ці слова є моральним кредо учнівського самоврядування Кізлова.

Дяків Галина, голова учнівського самоврядування Кізлівської школи 

понеділок, 29 грудня 2014 р.

Новини від Буського РЕМ

Повідомлення  про планові вимкнення 
в електромережах району у зв'язку з проведенням ремонтних робіт
с.Кути 05.01.2015 09.00-16.30
х.Павлики 06.01.2015 10.00-15.00
с.Теребежі 12.01.2015 09.30-16.30
х.Будиголош 12.01.2015 10.00-16.30
с.Купче 12.01.2015 10.00-16.30
с.Ракобовти 13.01.2015 10.00-16.00
с.Волуйки 13.01.2015 09.30-16.00
с.Ст.Милятин, Н.Милятин част. 13.01.2015 09.00-16.00
с.Полоничі частково, школа 15.01.2015 10.00-16.00
с.Волуйки 15.01.2015 10.00-16.30
смт.Красне вул.Над Лугом 15.01.2015 09.30-17.00
с.Сторонибаби від церкви 16.01.2015 10.00-16.00
с.Побужани частково 16.01.2015 09.00-16.00
с.Кути частково 16.01.2015 09.30-16.00
Начальник Буського РЕМ М.Адамик

неділю, 28 грудня 2014 р.


 Цього тижня виплатили бюджетникам заробітні плати  за грудень

  - За рахунок двохмільйонної дотації. - Керівник Фінансового управління РДА Михайло Постолюк бере участь у підсумковій програмі "Наше Надбужжя".

- Зуміли довести, що район не забезпечений фондом оплати праці. Податкова база в останні роки відчутно зменшилась. А рік був тяжкий. Відбувся секвестр бюджету країни. І в районі скоротили всі бюджетні витрати до краю.

    Проте, на сьогодні стараємось провести розрахунки за енергоносії, створити маленький резерв пального для "школяриків" і медичного транспорту, зробити запас для медцини на випадок спалаху вірусної епідемії.

     Податків до зведеного бюджету на 26 грудня не доплатили півмільйона гривень. Близько 900 тисяч не надійшло до районного бюджету. Є проблемою проходження двох мільйонів 300 тисяч  через казну. Очікуємо реальних реформ, які, можливо, полегшать нам життя.  Перш за все, податкової реформи. Легалізації робочих місць.

- Скільки відсотків економіки району працює нині в тіні?

- Не можу точно сказати, і ніхто не скаже.  Але 9 видів податків із 22-х, у два рази зменшення єдиного соціального внеску мусить змінити ситуацію.

- Прораховуєте уже варіанти виживання району, сільрад за нових умов?

- Децентралізація означає, що територія живе за те, що заробляє. Земля, робочі місця, бізнес, ресурси - все треба мати і розвивати.

- Скільки наших сільських рад, за вашими розрахунками, встоять у територіальній реформі знизу?

- По розрахунках і прогнозах із 24-х залишаться рівно 12...



                    Не можеш себе утримати...?

Приєднаєшся  до сусідів! (Якщо вони дадуть згоду!)

пʼятницю, 26 грудня 2014 р.



«Вогонь любові, вогонь добра

неси у світлі ліхтаря…»



От так юні пластуни й завітали з вогником на святкування Нового Року в Заводську школу.  Заспівали пісню Вифлиємського вогню, розповіли історію його походження та передали усім бажаючим.


  Під час усього дійства він перебував у залі й тішив око присутніх своїм тремтливим світлом. Віфлеємський вогонь став невід’ємним атрибутом свята.


Наталя Сапріянчук, старшопластунка,
 референт УСП станиці Красне.

  


Тут живуть патріоти з давніх давен

 Колись село Йосипівка - Юськовичі, що поруч з Олеськом, було великим, багатолюдним, дуже активним й патріотичним поселенням нашого краю.

     100 років тому саме із цього села у перший призов Українського Січового Стрілецтва пішло багато молоді, більше, аніж із сусідніх містечок.
      І хоч сьогодні  Йосипівка змаліла (до початкової школи), розіславши по світі свої синів і дочок, духу волі їй не позичати!
      Не маючи йосипівських хлопців у зоні АТО, підтримують  усіх, хто на війні за Україну.
Нещодавно невеличка церковна громада УГКЦ відправила на потреби армії 4 тисячі гривень.

     А сьогодні   вже й Йосипівська початкова
  школа при активній участі батьків дітей, сільчан  щиро вітає захисників Вітчизни з Новим роком і Різдвом.
    
     Вітає власноруч виготовленими листівками, домашніми гостинцями, теплим одягом, які до райцентру передала керівник школи і Олеської самооборони Валентина Дудак.



       Маленькими пальчиками вирізали святкові шедеври саме так, як навчала їхня вміла наставниця Оксана Василівна Руда - щоб усе було зворушливо і неповторно!
 

    А ще на потреби АТО зібрали 1500 гривень!


  
       А як підписували листівки щирими словами: "віримо у вас...молимось за вас... не пускайте до нас путіна...", й запросили воїнів до Йосипівки вгості (бажано на танках!) - то ціла   епістолярна  історія...





         Вийшов у світ УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ   № 964/2014


Про призначення О.Синютки головою Львівської обласної державної адміністрації


26 грудня 2014 року



     Очевидно, що пауза з призначенням голів РДА, у тому числі у нашому районі, виникла із зміною  чільника області.
     Новий голова ОДА, мабуть, буде мати вплив на призначення нових керівників РДА.
   
    За окремими версіями, голову РДА будемо мати до нового року...




 

До сусідів на коляду, 

як ведеться віддавна у краю


        Колядою і віншуваннями привітали сусідів, працівників Буського територіального центру  управління соціального захисту учасники художньої самодіяльності районного Народного дому.
   
      Юна Софійка Степаник вітала усіх щирим виконанням коляди і піснею  про Україну.
      Директор РНД Ганна Грушицька об’єднала усіх в єдину родину, в єдину сім’ю  невмирущими словами: «Ой, радуйся, земле..». У відповідь – слова подяки від керівника А. Дворянина, а ще безліч схвальних оплесків.



  «Диво новорічне»  
Світ замовкає у чеканні,
Ніч Новорічну дивну жде.
А у зимовому мовчанні,
Лапатий білий сніг іде.
І віриться мені у казку,
Принишкло в трепеті усе.
На людство сходить Божа ласка,
Усім любов і мир несе!

     У Красненському  дошкіллі «Калинонька» продовжуємо святкування Новорічних свят. 

   Кожна дитина з нетерпінням чекає казки, яка буває лише у новорічну ніч. Оживають казкові герої, які втілюють дитячі мрії у реальність. В гості до діток групи «Левеня» завітали Дід Мороз та Снігова Баба з веселими сніговичками. А до діток групи «Вишенька» прийшла у гості Снігуронька, яка привела веселу і капризну Лисичку та її друзів: ведмежат, зайченят.Чудовий настрій та казкова атмосфера передалась і родинам дітлахів.

        Прикрасою свят була новорічна ялинка, прибрана саморобними іграшками, виготовленими батьками вихованців.


         А на завершення свята ансамбль нашого садочку «Калиновий розмай»виконав пісню-привітання «Квітка, сповнення бажань».


 


    Завідувач
Вікторія Ситник

     Різдво - це велика Надія,  Віра  та  Любов

  Святкуймо його достойно навіть у скрутний час


     Запрошуємо бужан разом з нами завітати до Буського адмінбудинку - "білого дому", який у ці зимові дні засвітився справді білою, майже сніжною оновою.

    Тут, на другому поверсі у фойє райдержадміністрації завжди людно, бо й  сама виконавча влада району чисельна, та й  приходить сюди багато людей  Бущини вирішувати свої проблеми.

     І хоча саме зараз РДА в очікуванні нового голови, колектив працює, завершує складний рік, готується до реформ, до змін, суть яких достеменно ще нікому не відома, але... життя триває!



     Кожної зими, перед Новим роком саме тут, у великому вестибюлі,  організовують новорічно-різдвяну виставку кращих творчих робіт, зимових сувенірів від вихованців Буського будинку дитячої та юнацької творчості. Цього року виставки ще нема. А свята хочеться!

      - Ми живемо у дуже тривожний час. Різдва чекаємо з особливими сподіваннями на мир, на добрі зміни,-   розповідає нам  головний  спеціаліст  РДА  Оля  Мельник . - Тому разом з усім колективом вирішили організувати новорічно-різдвяний настрій такими простими, на перший погляд, оздобами: витинанками, новорічними букетами, різдвяними композиціями, сніжинками.


       Перш за все, порадились, вибрали білу барву,  прибрали ялику, яка вже не перший рік гостить у нас на зимові свята.  Для хвойного аромату сплели із туї вінок, підібрали для нього гарну серветку, засвітили вогники - і змінилося все відразу!  Навіть не впадає в око те, що саме приміщення потребує ремонту і  віднови.
     Стало навкруг ясніше, ніби за вікном випав справжній сніг і все  стало біле й врочисте.
Оці, наче  різьблені паперові сніжинки, що чинно погойдуються на фоні неба,  виготовила наша Мар'яна Колісник.

                  

 А ці неперевершені метрові витинанки, що прославляють Різдво, спеціально для нас виготовила Оксана Столярчук, талановита вчителька Красненської школи №1. 

Від усіх працівників адмінбудинку бажаємо землякам  Миру і Добра! 

четвер, 25 грудня 2014 р.


 

 17 січня у Буському народному домі відбудеться Різдвяна акція за участю народного артиста України, нашого земляка,

  Ігора Богдана


Концертну програму Ігора Богдана доповнять виступи мистецьких колективів Надбужжя.
Ця різдвяна акція має благородні цілі. Частину коштів віддадуть на благодійність.


Сьогодні відзначається найбільше свято християнського світу — Католицьке Різдво

 25 грудня відзначається найбільше свято християнського світу — Католицьке Різдво. Це день-спогад про диво народження у Вифлиємі Сина Божого Ісуса Христа. Католицьке Різдво є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах світу.
З історії відомо, що вперше Різдво у католиків почали святкувати у 4 столітті нашої ери, хоча питання про точну дату народження Ісуса Христа й досі активно обговорюється і вважається до кінця не вирішеним.
Католицьке Різдво святкується не один день: існує ще п'ятиденне передсвяття і шестиденне післясвяття. Самі ж різдвяні богослужіння здійснюють тричі: опівночі, зі сходом сонця і вдень. Свято Різдва відзначають 25 грудня не тільки католицька і протестантська церкви, але й пов'язані з ними релігійні напрямки - ті, хто слідує у церковній хронології за Григоріанським календарем. Так, разом з католиками Різдво святкують лютерани, англіканська церква і частина протестантських конфесій.

середу, 24 грудня 2014 р.


   

Ви запитуєте - ми досліджуємо   

   

Тоді відчуваємо її ціну, коли її бракує.

            Йдеться про воду...

       - Не дивуйтеся, обміліли  і підземні озера. 4 місяці без дощів показали, що під землею нема звичного запасу води! - коментує нинішню ситуацію і подвійні у день "сухі паузи" у міському  центральному водогоні   керівник Буського водоканалу Володимир Бучко:

                  з 11-ї до 13-ї та з 16-ї до 18-ї .

 - Місто Буськ тільки із  водогону за добу споживає 600 тисяч літрів води! Мусимо і тут економити. З великою надією, що це явище тимчасове!


     Ми справджували ситуацію у земляків по усьому районові. Висновок такий:

          Води  не вистачає усюди:  від Топорова до Балучина.

    Людям не вистачає цілющої не те що на господарку, прання, ванни. Вже й на їжу-пиття йде вода привозна.
    В нашій окрузі  є такі села, де з водою лише одна криниця!
    На сьогодні найпопулярніша професія - копачі криниць і бурильники свердловин.
У наших випадках найчастіше - поглиблювачі криниць. На усі  їх послуги черга у кілька місяців!

Не дивина, що пересохли відомі надбужанські джерела. Навіть Новомилятинська "вишка" втомлено випускає цілющу сірководневу воду.
    І лісові річки вщент обміліли, лише боброві господарки-запруди тримають воду...

     Обмілілі і пересохлі водойми, річки й криниці - від посушливого літа й осені. І зими...
Так твердять екологи.
     Особи, що тонко відчувають світ, твердять, що "вода образилась на людей і сховалася в землю".

Сьогодні у денному випуску Буського радіо звучало інтерв'ю з керівником Буського водоканалу Володимиром Бучком, який пояснив слухачам, що воду у райцентрі двічі на день відключають не через відімкнення електроенергії, а через брак води... 


 
    Микола Коханівський поширює:
СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ!!!

          МОЛИТВА

Побудь, мій Боже, отут, зі мною,
У цьому полі, у розпал бою.
Серед руїни і серед краху
Не дай пізнати глибини страху.
Не дай упасти в зневіру й розпач
І побратимам розбігтись врозтіч.
Побудь, мій Боже, отут, між нами
Душею батька, сльозою мами,
Сестри любов'ю, брата плечима,
Чеканням милої, її очима.
Побудь, мій Боже, отут, зі мною,
Посеред світу, посеред болю.
Храни від смерті, від кулі вражої,
Будь мені, Боже, вартою, стражею.
Я тіло й душу тобі офірую.
Побудь, мій Боже, зі мною...
Вірую!
(Автор невідомий )
                                                                                               


         Ми привезли  Вифлиємський вогонь миру,

який вже напередодні Різдва розпочав свою мандрівку світом.




 Традиційно, напередодні Різдвяних свят, пластуни станиці Красне відвідують дитячий будинок «Добре серце» у Новому Милятині.
Уже другий рік поспіль юнацтво із Заводського робить це з превеликим задоволенням. Діти чудово усвідомлюють, що в гості не йдуть з порожніми руками, тому напередодні провели невеличкий благодійний ярмарок. На якому зібрали кошти для подарунків одноліткам.
Щиро дякуємо за підтримку та участь у зборі коштів друзям – пластунам та учням Петричівської школи. Діти, разом із виховницею, старшопластункою Мартою Литвин, радо підтримали ініціативу і допомогли. 
...Усі ми прагнемо щастя. А воно починається і з маленьких хороших вчинків, і з проявів християнської любові до ближнього. Якщо наші діти навчаться піклуватися про інших, будуть приносити людям радість і творити добро, то ми можемо бути впевненими у їхньому щасливому майбутньому!
Наталя Сапріянчук, старшопластунка,
референт УСП станиці Красне.

У місті Буську Вогонь Вифлиєму пластуни Красненської станиці урочисто роздадуть усім бажаючим на площі Ринок   3 січня о 14.30

                                 Приходьте із свічками і лампадками!