пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Свято останнього дзвоника відлунало сьогодні у 44 загальноосвітніх закладах Бущини.  Майже 5 тисяч Надбужанських школярів нарешті дочекалися літа і канікул!


 Лише для 327 випускників 11-тикласників та 477 випускників дев'ятих класів сьогодні радість і смуток переплелись...
  Особливе свято останнього дзвоника було у кожній школі: і у найбільшій Буській №2, і в найменшій Журатинській.
     Сьогодні на урочистостях завзято усі співали Гімн, одяглися у модні вишиванки, вплели жовто-блакитні стрічки у зачіски першокласниць!
  Усе це ми побачили сьогодні на святі прощання зі школою у Буській гімназії імені Євгена Петрушевича та у Буських загальноосвітніх школах №1 і №2.

Світлини Буської ЗОШ №1

  


Світлини Буської ЗОШ №2 

  


Світлини Буської гімназії імені Євгена Петрушевича 

   

 

 Кожному по автівці та ляльці - дарунки від першокласників випускникам

 

 Сьогодні випускники переплели традиційний вальс та сучасні "гульки"

 І в небо здійнялись повітряні кульки, як символ юності, кохання, прощання з безтурботним дитинством, надії на щасливе майбутнє.

Хай щасливим буде вами обраний шлях,
Хай вам добре у світі живеться.
А цей срібний дзвіночок у ваших серцях
Добрим спогадом хай озоветься.

четвер, 28 травня 2015 р.



  У Буську проводять пошук останків німецьких солдатів


   27 травня у Буську на подвір'ї римо-католицького храму св.Станіслава розпочались роботи з пошуку захоронення німецьких солдатів.
   Під час Другої світової війни, коли під Бродами точились запеклі бої, поранених німецьких солдатів привозили до Буська. Німецька армія зайняла сусідню з церквою будівлю, що в ті часи була чоловічою школою (зараз відділення міліції), і влаштували там польовий госпіталь. 
  За даними, які вдалось зібрати, на подвір'ї біля церкви здійснювались поховання військових, померлих у госпіталі, здебільшого офіцерів. А рядових солдатів німецької армії, як розповідають мешканці, ховали за містом.


  Пошукові роботи проводить представництво Німецької народної спілки по догляду за військовими похованнями в Західних областях України. Роботи триватимуть до 1 липня.

27 травня ,  на базі Народного дому  с. Старий Милятин  відбувся черговий  кущовий  семінар – практикум  директорів  та художніх керівників закладів культури Бущини.

Тема семінару -  «100 річчя бою  січового стрілецтва на горі  Маківці»

 
 Захід проводився з метою національно - патріотичного виховання підростаючого покоління, висвітлення славної історії України засобами мистецтва та підвищення фахового рівня працівників культури.

  Працівники галузі культури разом з аматорами художньої самодіяльності  села  велично виконали  Державний Гімн України. З привітальними  словами  до учасників семінару   звернулися місцевий священик Степан Бурко,  Світлана Гриневич, сільський голова, Богдан Глова,  керівник апарату Буської районної ради,  Ігор Стефанюк, головний спеціаліст районного відділу культури та туризму.


Цікаво, змістовно, з наведенням багатьох історичних даних розповідав Ігор Стефанюк про  патріотичний змаг українського січового стрілецтва, про  героїчний бій  під  горою Маківкою.

Досвідом своєї  плідної, багаторічної праці поділився з колегами директор Народного дому Петро Лось. Він запропонував усім присутнім переглянути літературно – музичну композицію «А  ми тую стрілецькую славу збережемо».   У виконанні  відомого на теренах Бущини чоловічого вокального ансамблю «Патріот» та жіночого  ансамблю «Калинонька» , керівник Микола Сирота, майстерно прозвучали патріотичні стрілецькі та повстанські  твори.
Методист Буського районного народного дому  Любов Огороднік щиросердечно подякувала директору Народного дому с. Старий Милятин  Петру Лосю  за належну підготовку закладу до семінару  та  аматорам сцени за цікаву змістовну мистецьку програму. Схвальні оплески прозвучали після її оптимістичних ствердних слів: «Культура Бущини живе, розвивається і  творчо працює на благо України».

середу, 27 травня 2015 р.



Повідомлення  про планові вимкнення в електромережах району у зв'язку з проведенням ремонтних робіт


с.Куткір
02.06.2015
10.00.-17.00
с.Баймаки
02.06.2015
10.00-16.00
м.Буськ
ПП "Гродзевич", ТзОВ"Бусол"
02.06.2015
10.00-12.00
с.Кізлів, х.Думниця
АЗС "ОККО"
03.06.2015
10.00-16.30
х.Лісові-Кутівські
03.06.2015
09.00-16.00
м.Буськ
вул.Липнева, Польна, Довженка, Валова, СП "Олнова"
03.06.2015
09.00-16.00
с.Янгелівка
04.06.2015
10.00-16.30
м.Буськ
Буд.культури,Казначейство, Ощадбанк, Санстанція, Терцентр
04.06.2015
10.00-16.00
м.Буськ
вул.Воляни част.
04.06.2015
09.00-17.00
с.Грабово
частково
05.06.2015
10.00-16.00
с.Утішків
частина села, школа
05.06.2015
10.00-16.00
с.Волиця
частково
08.06.2015
09.00-14.00
смт.Красне-2
вул.Миру, Івасюка, Зводська, Злуки, ПП "Пришляк"
08.06.2015
10.00-16.30
с.Полоничі
09.06.2015
10.00-16.00
с.Янгелівка
09.06.2015
10.00-16.30
с.Задвір'я
частково, біля озера
10.06.2015
10.00-16.00
с.Журатин
частково
10.06.2015
09.00-13.00
с.Сторонибаби
частково
10.06.2015
14.00-17.00
с.Грабово
частково
12.06.2015
10.00-16.00

Начальники Буського РЕМу
Микола Адамик

вівторок, 26 травня 2015 р.


 

Справа гідна майбутнього

Громади можуть бути організованими 


Добрим прикладом для інших може бути громада села Андріївки. Ось уже 2 суботи поспіль, незважаючи на весняні господарські клопоти, тут проводять толоку.
  На заклик отця Євгена Мигаля очистити і зберегти довкілля відгукнулись і об'єднались люди двох сільських парафій.
   Більше 50 жителів села з пилками, граблями, сокирами взялись очищати ліс .
 4 трактори вивезли понад 18 причепів сміття із лісу і майже стільки ж з території біля цвинтаря.   Частину лісу не тільки очистили від сміття, а й обладнали відпочинкову зону.
   Працювали завзято і дорослі і діти. Хто не зміг долучитись фізично, зробили свій внесок у добру спараву фінансово, допомогли коштами на пальне.
   І  як застереження на майбутнє  розмістили таблички із написом
"Не смітити".


 

  - Забруднюючи землю, ліси, річки,  ми крадемо майбутнє у своїх дітей. Пора усвідомити, що діється навколо нас та  берегти і цінувати Богом створений світ, - наголошує на силі екологічної акції отець Євген Мигаль




 Буські «Соколи»  вшанували героїв





 Факельний похід за участі півсотні молодих людей у камуфляжній уніформі, учнів шкіл та симпатиків дорослих відбувся у Буську, у неділю ввечері. Хода розпочалась  на площі Ринок.
  У маєві національних стягів колона пройшла вулицями міста, скандуючи: «Слава Україні! Героям Слава! Україна понад усе! Слава нації!» « Герої не вмирають - вмирають вороги!»
 
  Під час урочистої ходи містом юні патріоти зустріли нашого земляка, прикордонника, учасника АТО, офіцера української армії Ярослава Слівінського. Він віддав честь молодим патріотам і сказав значуще для них : «Молодці!»


  Юні патріоти помолились біля меморіалу «Небесної сотні», відвідали Буський краєзнавчий музей  та переглянули документальний фільм про захисників Донецького летовища «Аеропорт».
  Невелику літературну композицію на імпровізованій сцені перед районним Народним домом підготувала  Ольга Маркевич.
   Учасник АТО, наш земляк, військовослужбовець 80-ї аеромобільної бригади Михайло Вороновський у своєму виступі розповів про важливість патріотичного виховання сучасної молоді.
   Лідер ГО"Сокіл" Назар Михайлюк побажав усім учасникам акції стійкості у захисті державницьких інтересів.

Кожна дитина- таланту перлина





У Буському будинку дитячої та юнацької творчості прозвучав фінальний акорд. Традиційно гуртківці та педагоги щорічно проводять звітний концерт, приурочений Дню захисту дітей.

 Цього року тематикою концерту стало наше сьогодення. 
Відбулося яскраве й колоритне свято в оберегах національної символіки, у теплій підтримці гучними оплесками виступів наших вихованців. За допомогою мультимедійних засобів на екрані показали цікаві, сповнені натхнення, любові у майстерності будні дітлахів, починаючи з «Малятка» і закінчуючи переконливою діяльністю учнівського парламенту.
 Дійство лилося щирою рікою дитячої творчості.


Діти співали пісні про мир і спокій в Україні. 
 Глядачам були представлені усі гуртки Буського БДЮТу.
 Кращих гуртківців  та педагогів нагородили почесними грамотами.

Оксана Рутецька,
директор Буського Будинку
дитячої та юнацької творчості


 ЩОБ ГЕРОЇ

НЕ БУЛИ ЗАБУТІ 




  24 травня , товариство "БУЖАНИ"  з нагоди Дня героїв організували чергову виставку в місті Буську. 
   На території палацу Бадені були виставлені на огляд артефакти з зони АТО, а також окремі зразки озброєння часів Другої світової війни та визвольних змагань українського народу в 1940-1950 роках.
  Відвідувачі також мали змогу побачити смертоносні шматки металу, якими насичена українська земля на Донбасі.
  На виставці були представлені фотографії повстанців і сучасних героїв АТО.
  Цікаво, що для розпізнавання осіб героїв, зображених на численних світлинах, "Бужани", за порадою колег з ГО "Інформаційно-ресурсний центр міста Буськ",  застосовували технології розпізнавання людського обличчя.

Богдан Литвин,
керівник Інтернет-центру
Буської бібліотеки

неділю, 24 травня 2015 р.

 Паралімпійський Кубок в Італії

Майстер спорту України міжнародного класу, срібний призер  Паралімпійських ігор 

Антон Дацко зустрів сьогодні свій день народження в Італії, в місті Піза у вирі складних і цікавих змагань

Приєднуємось до щирих привітань адресованих нашому землякові з різних країн світу!

 Бажаємо позитиву, перемог  та реалізації заповітних мрій!

Завтра Антон  повертається додому. Як завжди, чекаємо на цікаве інтерв"ю!


Об'єднання громад: де межа між добровільністю та примусом?

Минулої п'ятниці , 22 травня, вчергове у сесійній залі Буської районної ради обговорювали питання об'єднання громад Буського району. Цього разу переконати сільських, селищних голів приїхали представники львівського офісу реформ: Орест Матвіїшин, керівник офісу та Андріан Фітьо, економічний експерт


  Безпосередні автори реформи уявляли собі спроможну громаду, як цілісне територіальне об’єднання, що має в своєму арсеналі близько 30 гектарів землі і 5 тис населення, відстань від адмінцентру має охоплювати 20-25 кілометрів доріг з твердим покриттям, щоб у випадку надзвичайної ситуації час прибуття карети «швидкої» чи наряду пожежної допомоги не перевищував 30 хвилин. А крім нормальних шляхів, між населеними пунктами ще має бути належне інформаційне сполучення (телефон, Інтернет).
  Але не потрібно забувати про наше рідне бездоріжжя, у нашому районі є села, до яких немає дороги, а є лише напрямок. Щодо  Інтернету, то тут  більшість населених пунктів просто обділені. Так у селах, які і сільрадою не розжилися, про інші блага цивілізації годі й думати. А за відсутності такого елементарного сполучення про яку адміністративно-територіальну реформу можна говорити? Хіба що мріяти і то тихенько.
  Проте, є тут й інший бік – у об’єднаних громад, не зважаючи на відсутність доріг і зв’язку, з’являться власні виконавчі органи, що забезпечить їм нові повноваженя і доступ до ресурсів на місцях. Про те, як це буде реалізовано поки що невідомо.
 Отож, про реформу не просто говорять, а активно намагаються втілити в життя до кінця липня. Принаймні на такому кінцевому терміні наполягає Геннадій Зубко – Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і один з ідеологів реформи децентралізації.
 Зрозуміло, що для впровадження будь-яких змін і реформ необхідні кошти. Так, влада обіцяє громадам, які добровільно об’єднаються, виділити державну субвенцію. Цікаве питання – звідки візьмуться кошти. Цього чомусь ніхто пояснити не може. Поки що відповідь така: відповідне фінансування буде закладено в бюджеті на наступний бюджетний рік. А за рахунок яких надходжень – не афішується. Турбує дилема: якщо гроші на субвенцію є, то чому її не видають зараз, а в прямому сенсі мучать народ «тотальною економією»? Адже проблем у громад вище даху і грошей просто критично не вистачає. 

 Голова Буської районної ради Володимир Замроз висловив своє бачення територіальної реформи
  Як один з варіантів матеріального забезпечення нових громад є податкова перетрубація. За словами Ореста Матвіїшина, бюджети громад формуватимуться по-іншому – більше грошей залишатимуться на місцях. Так, за задумом реформаторів доходи більшості районних центрів та частини сільських бюджетів суттєво зростуть за рахунок запровадження акцизного податку з роздрібного продажу алкоголю й тютюну. Але мабуть наші реформатори не знають, що в селах, де проживає кілька сотень людей (а то й десятків), де немає виробництва і працює один магазин на 4 населені пункти, акцизу буде, як кіт наплакав. 
  При цьому законотворці обіцяють повертати до місцевих бюджетів 60% від податку на доходи фізичних осіб, що є одним із бюджетоутворюючих навіть у найбідніших селах. Таким чином, жодна система міжбюджетного регулювання за відсутності достатньої кількості населення та податкової бази не може забезпечити створення системи самодостатніх громад.
  Хто ж працюватиме замість сільрад?
Закон передбачає обрання у селах і селищах старост, які мають представляти інтереси жителів села у виконавчому комітеті. Які функції матиме староста – достеменно невідомо. А виглядає все так, ніби його посада буде суто номінальною без жодних повноважень, окрім участі у формуванні бюджету і голосуваннях на засіданні виконкому. Тобто реальних управлінських функцій чи суттєвого впливу він не матиме. Питання в тому, що теж саме могли б робити, наприклад депутати ради, бо саме вони ухвалюють місцевий бюджет і їхній голос практично завжди є вирішальним. Конституційними нормами організації місцевого самоврядування взагалі не передбачено посади сільського старости, тобто треба вносити зміни до Конституції перед тим, як обирати старост. 
Як пояснює Орест Матвіїшин, у старости будуть загальні і конкретні обов’язки. Конкретні повноваження й обов’язки старост визначатимуть самі члени громади – їх чітко прописуватимуть в рішеннях сільських і селищних рад про самоліквідацію і делегування повноважень старостам. Тут же громади записуватимуть умови, за якими вони об’єднуватимуться, і умови розподілу коштів у новоствореній громаді.
Почекаймо ще трошки
 У мешканців Надбужжя залишається ще тиждень, щоб остаточно визначитися зі своїм майбутнім – скласти перспективні плани об’єднання громад і подати їх на розгляд обласної ради. Але, як зазначив перший заступник голови Буської РДА Микола Чучман, навіть якщо облрада погодить ці плани і передасть їх до Верховної Ради, то не факт, що вони таки будуть втілені в життя. А можливо, що цього об’єднання взагалі не буде, бо спочатку треба внести відповідні зміни до Конституції і відповісти ще на ряд нагальних питань (зокрема, щодо повноважень посадовців і штатів виконавчих органів) на рівні Законів. Чи будуть обіцяні ремонти доріг, квітучі школи і працюючі лікарні, великі державні субвенції і благодать для всіх без винятку – побачимо вже незабаром. Зараз зрозуміло лише одне – громади втратять орган місцевого самоврядування.


22 травня у Буську відзначили День героїв

В сесійній залі Буської районної ради відбулося Народне віче, з нагоди відзначення Дня Героїв - борців за волю України та вшанування пам'яті жертв політичних репресій.

На віче були присутні учасники визвольної боротьби, воїни АТО, керівники району, громада району, школярі.
 У своїх виступах перший заступник голови Буської РДА Микола Чучман, голова Буської районної ради Володимир Замроз згадали тих, хто ніс і ще несуть тягар визвольної боротьби. Українське козацтво, Українських Січових Стрільців, Наддніпрянську Армію, Українську Галицьку Армію, Українську Повстанську Армію, наших воїнів АТО. Це вони, славні герої, не дали Україні згаснути і навіть у неволі старалися розбудити й виплекати національну свідомість і силу. На їх героїчних вчинках, на величі духу виплекалося нове покоління самовідданих українців, мужніх захисників незалежної, єдиної України.

 


 Голова братства ОУН-УПА Буської станиці Мар'ян Длугош та учасник АТО, депутат Буської районної ради Сергій Бондаренко наголосили, що вистраждавши, виборовши собі волю, Україна має свої державні символи. Проте, зараз наша багатостраждальна земля переживає ще одну трагічну сторінку своєї героїчної історії, знову омивається кров'ю своїх вірних синів і зовсім невинних дітей. Десь там, на сході ворожа орда розстрілює наших побратимів. Але десь там теж наша земля!

 Надбужанські пластуни принесли в дарунок запашні весняні квіти ветеранам національно-визвольних змагань та учасникам АТО.
А мистецькими дарунками були щирі українські пісні. Особливої урочистості святу додав духовий оркестр .

 "Мальви" - Тетяна Новак
 "Стрілецький романс"- Марта Рутецька та Анастасія Гачкевич

 "Над землею тумани" - жіноче тріо Буського  будинку дитячої та юнацької творчості. Завершили Народне віче молитвою за Україну "Боже Великий Єдиний" .

З нагоди вшанування Дня Героїв сьогодні у Красному відбулося віче-реквієм.

  За участі о.Юрія Толочного та двох церковних хорів жителі селища помолилися за душі українських Героїв, які віддали життя за Україну. На віче були присутні преставники громадських організацій, громадські активісти, керівництво району.
Церковні хори обох парафій Красного, діти, заспівали українські патріотичні пісні.
  Також відбулися виступи депутатів та представників влади району.

пʼятницю, 22 травня 2015 р.

 Один день з життя Красненської школи №2

 


День 21 травня у Красненській школі  №2 розпочався традиційно з молитви. Після цього до слова попросилися одинадцятикласники:
«Сьогодні дуже величний і знаковий день: одне з найбільших християнських свят – Вознесіння Ісуса Христа, для всіх українців – день вишиванки. А для нас випускників – останній день навчання.
Залишаючи шкільний поріг, ми хочемо щиросердно запевнити всіх вас, що будемо завжди плекати честь нашої школи.
Клянемось ніколи не забувати своєї рідної Красненської другої школи, яка виростила нас і виховала,  дала нам знання і підготувала до самостійного життя!
Будемо  завжди пам'ятати, що ми - українці! Сини та дочки великої непереможної нації. Клянемось шанувати її історію, символи, традиції. Клянемось захищати Україну і звеличувати її!"
Цією клятвою учні 11 класу разом з класним керівником Омельченко Л.Г. завершили свою останню лінійку в коридорах школи. 
Три дзвінки об 11.35 зібрали учнів, вчителів та працівників школи на подвір’ї, щоб приєднатися до Всеукраїнського флеш-мобу «День вишиванки».

                      
О 13.00 – в актовому залі зібралися батьки, учні та вчителі 2-5 класів на свято «Прощавай, Букварику», куди покликали першокласників з їх вчителькою Долінською Н. О. Свято вдалося! Було яскравим, барвистим, веселим багатим костюмами, піснями, танцями. 
Гураш Л. С. Заступник директора з виховної роботи


 Молитовна естафета

 

 Ще не чувано ніколи
  Щоб Вона не помогла
 Чи у горі, чи  в недолі
 Цього земного життя
     Це був для нас великий день, коли завітала до нашого села у Йосипівську початкову школу  Ікона Божої Матері, яка побувала у багатьох школах нашого району і Львівщини.


  
      Завітала вона в тривожний час. Час, коли на сході України іде жорстока війна. Гинуть наші воїни - цвіт української нації, гинуть  мирні люди, лунають вибухи  і  вдень і вночі, знищуються  українські міста і села.
Обєднавшись у спільній молитві  ми  просимо  Матінки Божої :
Щоб Вона почула  наші  молитви  за мир і  спокій в Україні. 
Щоб Вона своїм Омофором захистила нашу Україну від лютого завойовника.
Щоб в нашій  країні  закінчилась війна.
Щоб  над  нашими головами  завжди було мирне небо.
Щоб згинули наші вороженьки, як роса на сонці.
Нехай ця молитва  принесе  у наші сімї  благополуччя,а нашій рідній Україні МИР і СПОКІЙ.
Поможи нам в цьому , Пресвята БОГОРОДИЦЕ!..
                                                                                                           
              Валентина Дудак,
директор Йосипівської школи

 5 ремонтних бригад Буського  РЕМу відновлюють  електропостачання у нашому районі


   Внаслідок вчорашньої негоди у Надбужжі станом на 10 годину ранку без електропостачання залишились 4 населені пункти: села Йосипівка, Ожидів, Закомар'я і Утішків. Частково без електроенергії залишаються Красне, Буськ і Соколівка. 
  Станом на 12:00 відновлено електропостачання в селі Закомар'я та у селищі  Красне.
  Роботи з відновлення електропостачання продовжують 5 ремонтно-аварійних бригад Буського РЕМу.

   Цікаві акції у День вишиванки

   День  вишиванки     в Україні   святкують  з  2007 року. Не оминула  ця подія     і  наш  древній    лелечий  край.  Із  самого ранку  вулиці  старого  міста      заквітчались     барвистими     вишиванками.   Діти і  дорослі,   працюючі та пенсіонери  вітали   одне одного   приязною  усмішкою  і  співзвучним  радісним   настроєм, який   створювали  чудові  національні  строї.

   Працівники    галузі культури  Бущини вшанували   Український  оберіг  -  Вишиванку  -  флешмобом і промовистою  піснею.







  А обрамленням    цього  дійства   став   30- ти  метровий   вишитий   рушник -  візитка  Буського району.