пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

                      ОДИНОКИЙ АНГЕЛ

Ангел-Хоронитель у м. Буську на площі Ринок - делікатний, легкокрилий пам'ятник з вражаючою долею, якщо так можна сказати про монумент...


        Історія його розпочалася у час підготовки до відзначення 900-річчя Буська.
Свято таки вдалося, бо його до сьогодні згадують добрим словом бужани і прикрим - міські посадовці, яким довелось після урочистостей мати справу із Законом.
До пограми святкування входило театралізоване дійство, грандіозний концерт українських зірок першої величини, воздвиження пам'ятних знаків, конкурси на кращу пісню та вірш про Буськ та багато інших ювілейних цікавинок.
      Ось тоді у той жовтень 1998 року на "черговому" місці посеред площі Ринок (хто тут тільки не "стояв"! кажуть, навіть шибениця у свій час...) злетів крильми у небо двічі проплачений золотистий Охоронець.
     Ангел за проектом скульптора не був одиноким: по краях постаменту мали ще бути скульптурні фігури. Але які? Одні кажуть - ангелики, інші - вази для квітів, треті - ліхтарі...
    Ні нинішній міський голова, ні районний архітектор, ні секретар міськради, ні працівники РДА не допомогли нам у пошуках того проекту пам'ятника: документів нема, їх тоді, ніби, вилучили і не повернули. Проте, наші пошуки тривають!
     А бідний Ангелик з того часу залишився одиноким і загубленим на широкому постаменті, злі язики прозивали його "комариком", позолота стемніла і став він не ясним...
     Низький, з часом обдертий постамент, мов гостинний стіл чи барна стійка магнітом тягнув до себе тих, кому не вистачає грошей на бар чи кафе...
     І на усе це неподобство змушений був споглядати мовчазний і терплячий Хоронитель.

Цього року міська влада нарешті звернула увагу на Одинокого  на площі Ринок.
     Знайшовся спонсор. Уже  каменем обкладений постамент.
   І найсвіжіша новина: верх постаменту буде мармуровий, похилий, гарного кольру, що пасуватиме до всієї композиції.       Мецената міський голова поки що не називає. Подейкують, що це підприємець Кахнич... У скорому часі або підтвердимо, або спростуємо цю інформацію.
     Про пам'ятник Незалежності у центрі міста, який також потребує уваги і ремонту,  про майбутній пам'ятник Шевченкові, про черговий аукціон оренди площі на автобусній і що буде, як аукціону не буде - про усі ці та інші новини  дізнаєтесь, прослухавши випуск Буського радіо 9 серпня,  інтерв'ю з Ростиславом Сліпцем.

1 коментар :

  1. Володимир Білобран12 серпня 2013 р. о 10:04

    Шановна редакціє! Я свого часу був ознайомлений з проектом композиції, в яку входить памятник Ангела-охоронця! Це досить цікава робота. Проект може бути в колишнього міського голови Володимира Пристача. Відшукайте його. Як крайність - проект мусить бути в автора. Це львівський скульптор. Ця робота висувалася на конкурс памятника Незалежності в Буську. Дуже хотілось би, щоб памятник мав довершений вигляд і зміст.

    ВідповістиВидалити