четвер, 31 жовтня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

95 РОКОВИНИ ЛИСТОПАДОВОГО ЧИНУ 

  першими у районі вшанували учасники визвольних змагань: Братство ОУН-УПА та Спілка політв'язнів, які сьогодні очолюють Мар'ян Длугош та Сергій Бондаренко.

     На урочисту і робочу зустріч до побратимів приїхав голова Крайового братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк. Він яскраво нагадав друзям про події листопадової української революції:

     ...Імператор Австро-Угорщини Карл І оголосив федералізацію народів імперії. Український національний рух активізувався. Утворилася Українська Національна Рада, яку очолив Євген Петрушевич...
Листопадовий зрив - революційний акт волі українського народу. Вперше за багато століть українські військові сили під керівництвом Дмитра Вітовського, діючи на випередження полякам, взяли владу в краю у свої руки.
     Повстання українців очолив cотник УСС Дмитро Вітовський. Опираючись на підрозділи полку УСС, 1 листопада о 4-й годині ранку українські війська захопили ратушу, намісництво, радіо, телеграф та вокзали. Вже на ранок у місті замайоріли синьо-жовті прапори. Цього ж дня підрозділи УСС зайняли Станіслав, Тернопіль, Золочів, Красне, Буськ,  Сокаль, Раву-Руську, Коломию, Снятин, Печеніжин, Борислав та інші міста і містечка Галичини. Відбулася подія, що стала відомою в історії як Листопадовий зрив (чин) або Листопадова революція. Саме Листопадовий зрив спричинив проголошення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР)
   
     


Немає коментарів :

Дописати коментар