пʼятницю, 29 серпня 2014 р.

            Внутрішній ворог наступає

    Комітет порятунку палацу створили сьогодні у Буську


    На скільки фронтів воює сьогодні Україна?  Східний, південний, інформаційний, психологічний,  протидиверсійний...
    Готується до жорстокого поєдинку на антикорупційному. Згодом.

    А є ще фронт в тилу, із своїм місцевим ворогом - гопотою, яка нічого сама доброго не створила, а з малолітства похабить, руйнує, краде, обурює наглою послідовністю та безкарністю.
     Зупинити б цю дошкульну братію. Так в одних для цього нема часу,  в інших засобів, у третіх - доказів.

            Сьогодні  знову говоримо про палац Бадені - однієї із візитівок Бущини.


     Лише за останні два місяці, за свідченням товариства "Бужани", палац зазнав сильного руйнівного втручання: перебиті усі вікна, виламані двері, видерті усі металеві конструкції: перил, опалення, ручок, замків (включно з електропроводами), видерті фрагменти ковки на балконах.
     Добралася "вата" до унікальних внутрішніх дубових  віконних штор, які складалися гармошкою, при цьому додавали вишуканості інтер'єру. Колись. Тепер виламали. Хоч і не металеві. На подвір'ї палацу валяються віконні рами,побиті дерев'яні балясини, фрагменти ліпнини.
    Додайте до цього поламані та недіючі ринви, пошкоджений дах та зливи -  і часткова картина похорону палацу готова.
 
 10 років громада району воює за комплекс палацу Бадені.
Папка із документами цієї війни стала об'ємною, як древній фоліант. А віз і нині там.
Власники змінюются. Проблема нищення залишається.


 
    Сьогодні за настійною вимогою "Бужан" голова РДА Богдан Гринишин зібрав керівників, які мають дотичність до палацу -  голову районної ради Володимира Замроза (комплекс - історично-культурне надбання району), міського голову Ростислава Сліпця (об'єкт на території міста), Тараса Диндериса, начальника міліції (палац переданий у це відомство), керівників відділів культури Людмилу Ціхоцьку, освіти - Богдана Глуховецького, актив товариства "Бужани", депутатів, громадьких активістів Михайла Шимківа, Тараса Дишканта, Ігоря Стефанюка, Ігоря Іваськіва, Назара Михайлюка і представників мас-медіа.

Нові аспекти старої дискусії у недільній програмі "Наше Надбужжя"

Вандали добралися до зовнішніх оздоб палацу.


                       
Стіни біля парадного входу під загрозою обвалу.


Залишки краси.
     

Від Великодньої толоки - старань сотні людей - сліду нема!  Усе поросло хащами у 2-3-4 метри висоти! Перед Золотими дверима чистили у червні.

  Учасники зібрання пропонують створити Комітет порятунку Палацу, запросивши у нього усіх, кому не байдужа краса краю, спадщина минулих поколінь, туристичне  майбутнє Бущини.

     Зробити схід уже наступного тижня.

      Відсьогодні розпочати цілодобову охорону-чергування громадських організацій, добровольців. Графік уже розписаний на тиждень.

    Першими заступають "Бужани". 

                                                                                                              Далі буде.

Із ВІКІПЕДІЇ: Го́пник (гоп, гопота) — представник радянської та пост-радянської субкультури, утвореної в результаті інфільтрації кримінальної естетики в робітниче середовище; людина, що вимагає гроші або інші цінні речі від інших людей, шахрай, грабіжник, хуліган. Зазвичай походить з малозабезпечених сімей.
Слово походить з російської мови.

Немає коментарів :

Дописати коментар