вівторок, 28 липня 2015 р.



ЗАГАДКИ МАЛОГО ГОРОДИЩА


 Мале городище– невелике низинне давньоруське городище ХІ-ХІІІ ст. у Буському міському парку неподалік впадіння річки Полтви у Західний Буг, внесене у Державний реєстр пам’яток культурного надбання України.
 Розкопки городища проводить Буська археологічна експедиція Інституту археології при ЛНУ ім. І.Франка (керівник П.Довгань).
  Розкоп площею 30 кв. м заклали на центральному майданчику пам’ятки. Результати археологічних досліджень довели існування тут спорудженого у ХІІ ст. оборонного валу зі щільно утрамбованої глини з дерев’яним частоколом, який не втрачав функціонального призначення і у ХІV-ХV ст. (про що свідчать численні арбалетні наконечники того періоду).
   Під валом археологи натрапили на сліди кладовища ХІІ ст. (6 інгумаційних поховань) та фрагменти давньоруської кахельної плитки на підлогу, що опосередковано свідчить про існування тут церкви.
    

     У другому розкопі площею 20 кв. м здійснили переріз східного земляного насипу (довжина збереженої частини конструкції 25-27 м, ширина 6-8 м, висота 0,5-1,5 м), який попередні дослідники інтерпретували як рештки оборонного валу городища. Встановлено, що глиняний насип шириною 6-8 м є елементом ландшафтного інтер’єру міського парку з мощеною цеглою верхньою доріжкою та кам’яною підсипкою і був споруджений лише у кінці ХVІІІ-на початку ХІХ ст. Під глиняним насипом залягав культурний шар із керамікою ХІІ ст., а на материку виявили залишки двох об’єктів: господарської ями ХІ ст. і заглибленого житла черняхівської культури. За археологічними даними, у період ХV-ХVІ ст. городище продовжували використовувати за призначенням: у цей час тут відбудували дерев’яне замчище, зусібіч залите водою (у історичних документах того часу це місце називали Замчищем, Островом, Купою, Купиною над Полтвою).

 Наконечники арбалетних болтів ХІV-ХV ст., виявлені на валі Малого городища

  У середині ХVІІІ ст. на городищі знаходився старостинський будинок із мурованим підвалом, у якому містився архів гродських книг Буська (споруда зафіксована на карті фон Міґа 1789-82 рр.). З середини ХІХ ст. ХІХ ст. городище остаточно втратило військово-адміністративні функції та після часткової нівеляції давніх оборонних фортифікацій стало ландшафтною частиною Буського парку. У кінці ХІХ-на початку ХХ ст. тут висаджено унікальні сорти дерев, серед яких тюльпанові дерева.
   Дослідження городища найближчими днями продовжить Буська археологічна експедиція Інституту археології ЛНУ ім. І.Франка

 Кандидат філологічних наук, 
доцент кафедри української мови
ЛНУ ім.Івана Франка Іван Ціхоцький

Немає коментарів :

Дописати коментар