середу, 19 червня 2013 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

МІЙ РІДНИЙ КРАЙ

 ЖИВЕ   БАЖАННЯ

                                     ЖИВЕ   СЕЛО 

                                                                 ЖИВА    ПАРАФІЯ

     Крайнє західне село району - Полоничі - особливе у всьому: за кілька зупинок електричкою  - Львів, але місто не поглинуло його своїм укладом і цінностями. Тут поки що нема розкішних приміських вілл з триметровими бетонними огорожами, злими псами і відеоспостереженням на кожнім кроці. Тут поки що усі свої з діда-прадіда  у буднях і святах.
     Зберегти самобутність Полоничам допомагає ... відсутність доброї дороги, яку так полюбляють машини класу "люкс".
     Тому й дихає добром, звичаєм і спокоєм маленьке поселення, відгороджене  лісами, болотами, рікою не від цивілізації, а від її гримас.
     Тут нема сільського клубу - вмер від старості і ветхості. А на новий нема  грошей. Тут є своя школа, про яку ходять легенди як про колишню кузню керівних кадрів районної влади.
     Тут сільська церква древня та особлива, перенесена з Новосілок. У ній   170 років тому правив о.МАРКІЯН ШАШКЕВИЧ. Сьогодні служить декан Буського деканату о.Володимир Залуцький. І, коли у неділю закінчується Служба Божа, то з маленької дерев'яної церквиці виходить маса людей, мов з казкової "Рукавички"...
     У Полоничах зводять храм світлий і  величний, наче собор. Правда, довго будують. І без тих меценатів, що під вибори... А ще з Полонич родом  єпископ Сокальсько-Жовквівський Михаїл Колтун.

                            ТА СЬОГОДНІ ПРО ПОЛОНИЦЬКЕ СПІВОЧЕ ПОЛЕ,

яке впродовж  кількох років у теплу пору року на головному сільському майдані організовує молодь, а підтримують усі жителі села разом з о.Володимиром. І копійкою, і порадою, і добрим словом.. .

На християнські свята, на День села, на державні свята на головному майдані коло церкви споруджують "зелений театр",  оздоблюють, озвучують, освітлюють, запрошують музик , самі стають артистами  різних жанрів.





 Велику увагу приділяють дитячим талантам і для дорослих розваги  організовують.
 
      Та головні дійові особи і виконавці - молодь, студенти!  І такої популярності  набирає полоницьке співоче поле, що на його мелодію сходяться-з'їзджаються молоді люди сусідніх сіл, ( навіть з іншого району), зі Львова також.
     Сільський голова Задвір'я Тарас Дума вважає, що генератором ідей доброго настрою є уся молодь, особливо Світлана Іванова та Оля Москва.
     Слухайте розповідь про силу молодої громади на звуковій стрічці.

Немає коментарів :

Дописати коментар