пʼятницю, 17 січня 2014 р.

НОВИНИ БУЩИНИ

              НА ГОРИЗОНТІ - "ГАЛІЦІЯ - ГРІНЕРІ" - 

                в очікуванні  своїх, бущанських, зимових помідорів...

                        ... Одного разу, будучи у продуктовому магазині Скандинавії, довелось неабияк дивуватися патріотизму місцевих жителів: оминаючи скриньки великих, червоних, апетитних на вигляд іспанських, грецьких (і ще якихось там) помідорів, покупці вибирали не цілком дозрілі томати ще й дорожчі за ціною...
     Що за дивина? Якийсь сорт у тих бліденьких особливий, чи вони мають цілющі властивості?!!
     - Та це ж помідори свої, із своїх теплиць! - пояснювали нам.
    - Ліпші на смак?- невгавала українська цікавість.
    - До чого тут смак? Вони просто наші! Вже саме тим кращі!  А ще вони  ретельно контрольовані за якістю. І колір тут - не головне!
    Незаперечні аргументи гарячого патріотизму невеликої прохолодної країни.
    
А ми? Ми третій рік чекаємо на свої зимові свіжі овочі за новітньою, як рекламували, технологією, на нові робочі місця (до200!), на поповнення казни від діючого підприємства (про що неодноразово наголошувала районна влада і у наших програмах, яка, так виглядало,  таки докладала зусиль до того, щоб був результат тих інвестицій. Але тих місцевих старань, очевидно, було недостатньо!) 
     Бо будівництво теплиць весь час наштовхувалось на видимі і невидимі перепони. Безліч разів ходили чутки, що інвестори в шоці, що вони відмовились від затії, незважаюч на уже понесені втрати і  на тих пару мільйонів, що заплатили місту за оренду землі під будівництво ( а місто вже й забуло про ті казкові кошти та про те, на що вони пішли!) 
І хоча жителі Буська далеко не радо сприйняли ідею теплиць на околиці міста: тут пташники із сторонибабськими полями фільтрації робили літо нестерпним...  А тут ще одна хімія! Проте, перипетії з голландцями таки викликали спортивний інтерес: чим все це закінчиться?
     І ось перед новим роком крига скресла. На будівельному майданчику почався рух. Здалеку видно обриси каркасів теплиць. Ми намагались взяти інтерв'ю у Сергія Ленчука, колишнього заступника Буського міського голови,  головної місцевої особи у спільному підприємстві. Але той вирішує виробничі проблеми в обласному центрі. 
Останню цікаву новину стосовно "наших" теплиць розмістив офіційний сайт ОДА:
"Питання голандського інвестора сьогодні, 16 січня, у Львівській обласній державній адміністрації обговорювали за круглим столом. Такий формат зустрічі зініціював голова Львівської ОДА Олег Сало, бо це, як він переконаний, найефективніший спосіб вирішення проблем інвестора з дозвільними документами. На зустрічі були присутні, зокрема, представники Міністерства доходів та зборів, Інспекції Держархбудконтролю, сільського господарства, Департаменту екології і природніх ресурсів ОДА, надзвичайники та органи сертифікації.
     Голандський інвестор – це компанія «Галіція Грінері Холдинг БВ», яка у м.Буськ на 20 га хоче побудувати і ввести в експлуатацію сучасний тепличний комплекс. Використовуючи найновітніші технології, планує вирощувати у закритому ґрунті салат, червоний і зелений перець, а також помідори. В майбутньому на підприємстві працюватиме 60 – 80 осіб, а запланований обсяг інвестицій – майже 11 млн. євро.

      Ми створили в ОДА відділ інвестицій і найближчим часом через нього ми «запустимо» процес постінвестиційного супроводу нових та вже діючих інвестиційних проектів».



Немає коментарів :

Дописати коментар