пʼятницю, 14 березня 2014 р.

ВИСТАВКИ "БУЖАН" У  КОМПЛЕКСІ БАДЕНІ 

ПРИВЕРТАЮТЬ УВАГУ ДО ПЛАЧЕВНОГО СТАНУ САМОГО ПАЛАЦУ

     Цими березневими днями сотні бужан і гостей міста подивилися виставку до 200-літнього ювілею Шевченка, яку товариство "Бужани" розмістило у двох пристосованих залах правого флігеля палацу. 

 
Та найцікавішими екскурсантами були все-таки школярі Буських шкіл: оглянувши виставлену експозицію, вони розбрелися по усій території комплексу, дивувались "графськими руїнами".

                                     

     Справді, ще рік тому історичне місце не виглядало так поруйновано, так плачевно.
Ще вікна-двері у палаці були цілими, не було підпалу у лівому крилі головної будівлі.
     Здається, що ще трохи і бужани назавжди втратять другу після Олеського замку найколоритнішу історично - архітектурну пам'ятку минувшини.
    Ми запитували юних міщан, що вони хотіли б бачити на цій території. Молодші школярі у відповідях були одностайними: музей. Цікавий музей.
     Старшокласники хотіли б тут палац для урочистих подій, для випускних балів, для весіль. Але обов'язково із музеєм найкращих експонатів.
     Відразу ж після виселення військової частини у 2005 році, доглянутий ще тоді комплекс, приглянувся багатьом скоробогатькам,  навіть не львівським - готували його до "прихватизації".
    Але громада активно протестувала, писала колективні звернення від району, від міста у всі високі інстанції, зібрала тисячі підписів до Президента, Прем'єра...
                         Тому палац ще не приватизований, але...
     Для того, щоб його реставрувати, ремонтувати, потрібні великі кошти.
Від держави, із залишковим принципом фінансування культури, це неможливо: в Олеському замку, з його великими доходами від екскурсій, дах не можуть поремонтувати і електрику за борги відмикають.
    Тому потрібна ідея як зберегти минувшину для людей, при тому не чекати грошей від зовсім порожньої казни.
     Впродовж десятиліття було багато цікавих проектів воскресити  комплекс, але вже на сьогодні вони не актуальні.
         МАЄТЕ ЦІКАВІ ІДЕЇ - ДІЛІТЬСЯ!!!

 
Людні зали експозиції. Старий і чудовий портрет Кобзаря. Михайло Зозуля без дослідження минувшини не мислить свого життя.

Мария Дибровска, Volodya Biletsky та 2 іншим особам це сподобалось.

Halyna Spelec Дякуємо за підтримку украінськоі культури!
10 березня о 12:54 · Подобається


Світлана Якимович Туристичну інфраструктуру нашого міста треба розвивати , дякую що в нашому місті живуть небайдужі поціновувачі історії нашого краю, ми маємо чим і ким пишатись, відтак добре , коли б в цьому Палаці був створений наш історичний музей Бузеччини , про який говорили б у всьому світі.
19 годин(-и) тому · Подобається

Немає коментарів :

Дописати коментар