четвер, 11 вересня 2014 р.

  Три шляхи, три вектори перевірки діяльності

             народних домів Бущини

Сільський народний дім, у побуті - клуб, незважаючи на кризу, війну та залишкове  фінансування, має залишатися місцем об'єднання громади, джерелом просвітительства та мистецької новизни.
 Колись, 100 літ тому, селяни Галичини і нашого району також, за свій кошт зводили будинок, де б могли разом зібратися, вирішувати свої спільні  проблеми, а за одно, відпочити  й показати людям місцеві таланти.

     Сільський клуб - це четверта і важлива опора міцної громади села, поряд із церквою, сільською владою, школою.

Питання живого чи не живого закладу культури завжди залежить від сили і можливостей перших трьох опор:  вони ж бо впливають, хто буде керувати сільською культурою: чи  творча, відповідальна людина, чи просто сторож-відбувайло.

     Оскільки усі ми зараз готуємося переймати владу на місцях, то для виживання у близькому майбутньому потрібна у селі жива парафія, жвава і далекоглядна сільська влада - голова і депутати, мудрі вчителі і вихователі і, звісно, креативний директор народного дому. 


Офіційно:

З метою моніторингу та підготовки сільських закладів культури до праці в осінньо-зимовий період було створено мобільну комісію, яка здійснює зустрічі з працівниками галузі культури на їх робочих місцях.
Мета акції – надання фахової методичної допомоги. 10 вересня комісія, очолювана керівником відділу культури та туризму Буської РДА Л. Ціхоцькою, членами І. Стефанюком, І. Калиновською, Г. Гораль та Л. Огороднік відвідали 13 населених пунктів. Зокрема, сільські Народні доми та бібліотеки у Верблянах, Боложинові, Гумниськах, Чучманах-Гумниських, Ожидові, Йосипівці, Олеську, Теребежах, Кутах, Хватові, Чішках, Брахівці.
Уже традиційно позитивні враження від роботи директорів НД смт. Олесько, Ожидова, Гумниськ, Йосипівки, Чішок. Цікаво і змістовно працюють бібліотекарі у Верблянах, Боложинові, Олеську, Ожидові.
Чимало зусиль необхідно для покращення матеріально-технічної бази та активізації роботи в Хватові, Теребежах, Кутах, Боложинові.
Про два інших вектори перевірки - незабаром!


Мистецька композиція у бібліотеці с Йосипівки ( Зоряна Струж)

Директор Народного дому с.Ожидів Марія Коза та художній керівник Ігор Гарасимів



Немає коментарів :

Дописати коментар