пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

 

1 листопада  - історична дата прориву українців

              до своєї державності

    Це сталося 96 років тому. Розпадалася Австро-Угорська імперія. З її уламків повставала українська сила, яка зуміла взяти владу у Західній Україні.  Осінній Львів. Вправні військові під керуванням Дмитра Вітовського. Синьо-жовті знамена. Вільна держава!
    Президентом ЗУНР став наш земляк Євген Петрушевич.
    Саме йому вдячна громада району, за підтримки меценатів, звела перший пам'ятник в Україні. Стоїть він на возвишші коло Буської гімназії, що носить ім'я Президента.

    Саме тут сьогодні, на передодні листопадового зриву, відбулося урочисте віче з нагоди відзначення 96-ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР)
     Сюди, незважаючи на осінній холод і передчуття морозу, прийшли працівники установ і організацій, підприємств, пластуни,  молодь на урочистості,  які розпочалися  о 14.30 .
    Традиційно, вшанували кошиками осінніх хризантем пам'ять про Євгена Петрушевича та його батьків: Омелян Петрушевич був добрим парохом і просвітителем у Буську. Недавно віднайшли його могилу на Буському цвинтарі. Цю поважну місію виконала молодь Бущини.

    Урочистість вели Марія Камінська і Андрій Курчаба.   
   Відтак, мають звучати на віче промови. Цього разу вони були особливими, бо два промовці - перший заступник голови РДА Микола Чучман і керівник секретаріату райради Богдан Глова - дуже цікаво і захопливо перенесли слухачів у той буремний час, який за суттю так схожий на сьогодення! Про прагматичну Європу і ненаситну Росію, про силу армії, потребу єдності і вагу лідера.
    Розповіли про тодішніх жителів району, які виборювали незалежність української держави, ставши  вояками Української галицької армії, про летунів, база яких була у Красному. Відважні хлопці, на чолі із сином Івана Франка - Петром, майстерно воювали у небі, практично, "на чесному слові і на одному крилі"... Доречного патріотичного настрою додали усім присутнім співочі таланти краю - хор працівників культури, жіночий ансамбль із Йосипівки у супроводі Ігоря Гарасиміва.

                                       

Новий надбужанський ансамбль "Мальви" Буського будинку творчості виконав зворушливу пісню  "Над землею туман", а дві чарівні бущаночки - Марта Рутецька і Анастасія Гачкевич додали всім доброї енергії піснею "Тобі, Україно!"



Немає коментарів :

Дописати коментар