вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Відгомін виборів:

  Бужани голосували за мир і європейську Україну,

               вибирали нові імена, нові політсили

Перш за все, про саму участь у виборах:

    На голосування не прийшло 9,5 тисяч бужан, що мають право голосу – це четверта частина виборців. Одні на заробітках, інші дійсно не змогли з вагомих причин, третім було байдуже, або ліньки.
     Загалом, по району у виборах Верховної Ради взяли участь 74% виборців. 
    Традиційно низька явка на виборчі дільниці Буська і Красного. Цього разу ця тенденція також збереглася, але з винятками. У м.Буську на трьох дільницях одинакова кількість виборців  – понад 67 % . Найбільша дільниця району, що була у Народному домі, показала вищий результат – понад 72% участі виборців.
     У Красному результати участі дещо нижчі від районного показника (74%), і від обласного ( понад 70%) і склали на 4-х дільницях - 63%, 64%, 68%, 70%.
    Окрім Красного і Буська,  низька активність виборців  була і по селах: в Боложинові, Верблянах, Полоничах, Острові, Утішкові, Острівчику-Пильному.
     Найвища явка у Ракобовтах, Купчу, Ст.Милятині, Балучині, Куткорі, Кутах, Переволочній,  Ріпнові, Гуті, Ліску, Кудирявцях, Богданівці, Грабовій, Теребежах, Цикові, Волиці, Чучманах, Гутиську-Турянському, Горбачах - вище 80%.
    Ще один показник, вартий уваги аналізу – ретельність у голосуванні. Зіпсованих, навіть не заповнених бюлетенів за мажоритарників  було 287, за партії – 431. Практично,  не було такої дільниці, де б не було зумисного, чи ненавмисного браку при голосуванні.

    А тепер про те, як голосували наші виборці за кандидатів –мажоритарників.
     Нагадаємо, що на початку виборчої кампанії ЦВК зареєструвала на нашому 119 виборчому окрузі 10 кандидатів. Троє знялося з перегонів. У бюлетенях проти їхніх прізвищ стояв штамп «вибув».
     Отже, семеро претендентів на найвищу законодавчу  владу в Україні  змагалися в одному окрузі, що складається з нашого, Бродівського, Радехівського і частини Кам'янка-Бузького районів. Почнемо по алфавіту, як у бюлетені.
     Андрій Андрущенко, висуванець Радикальної партії Олега Ляшка – 11.7 % голосів. Пітримка 3 тис 183 виборців. Найактивніше Андрія Андрущенка підтримували в Боложинові, Верблянах, Кізлові. Грабова взагалі дала йому більш, ніж 20% голосів. А ще на Андрущенка мали надію в Закомар'ї, Цикові, Тур'ю, Новому Милятині і Новосілках.
     Михайло Бондар, підтриманий партією «Народний фронт» - загальний лідер перегонів в окрузі – 21,5 %голосів у районі. Прихильники сотника Майдану були у всіх поселеннях району. Найбільш за нього проголосували у Кізлові, Богданівці, Красному, Ракобовтах, Кутах, Хватові, Куткорі, Ріпнові, Старому Милятині, Олеську, Полтві.
    Василь Грушецький, підтриманий партією «Заступ» - набрав 3,9 % голосів. Найбільшу підтримку отримав в Остівчику-Пильному і Чішках.
    Олег Матківський, підтримка КУНу – набрав 8,9 % голосів. Найбільше за нього проголосували у Красному, Старому Милятині, Задвір'ї, Полоничах, Чанижі, Сторонибабах.
     Степан Рак, самовисуванець, житель Буська – лідер голосування у нашому районі. Йому віддали голоси 10 тисяч бужан – це 36,8% голосів. Найвищу підтримку отримав у Яблунівці, Чанижі, Гуті, Соколівці - тут кожен другий голосував за Рака. У Ліску кандидат набрав рекордний у районі на цих виборах  61% голосів.
     Ірина Сех, ВО «Свобода», яка 2 роки тому на нашому окрузі отримала найвищу з усієї України підтримку виборців, цього разу набрала 9,3 %. Одинаково за неї голосували майже на всіх дільницях району. Найвища підтримка в Заводському, Купчу, Ракобовтах, Соколі, Волиці, Чанижі.
    Михайло Чумак, підтриманий ВО"Батьківщина" - 3.5% голосів виборців. Найбільша підтримка в Чішках і Брахівці – по 8-9% виборців   

Буськ голосує: На найбільшій дільниці у Народному домі людно. Тут і виборці , і місцеві спостерігачі, і представники ОБСЄ.

Голосують 18-тирічні. Перше відповідальне і дуже усвідомлене волевиявлення Лілії.

   За добре і мирне майбутнє.

                                            

Виборча дільниця - наче читальний зал. Особливо для старших. Не дуже складно - тільки два бюлетеня, проте, вивчити і їх треба! Навмання ніхто не голосує!

Немає коментарів :

Дописати коментар