суботу, 22 листопада 2014 р.

Петро Порошенко: Голодомор - це була справжня і так само неоголошена війна проти України 

Сьогодні Бущина пом'янула найстрашнішу сторінку історії України - Голодомор

      Вперше за час вшанування пам'яті невинно убієнних українців голодом у нашому районі, учасниками скорботної урочистості були у переважаючій більшості молоді люди, пластуни.
     Мовчазна хода під синьо-жовтим стягом почалася із майдану Звитяги. Біля будинку Управління статистики - колишньої катівні НКВС, усі зупинилися та згадали ще одну чорну сторінку нашого краю.
    У ніші під меморіальною плитою запалили лампадки, міський голова Ростислав Сліпець та заступниця голови РДА Наталія Сервило поклали кошик квітів, пластуни заспівали "Отче наш".
     Відтак процесія рушила до пам'ятника Скорботи.

 
         Саме там і провели  віче-реквієм на фоні  сумних мелодій. Ведучі  Люба Огороднік та Ірина Каліновська читали вражаючі поезії та моторошні уривки спогадів очевидців голодомору 1932-1933 років.
Були на урочистості й промови. Про трагічні сторінки української історії і сьогодення говорили у своїх виступах Наталія Сервило та заступник голови районної ради Михайло Гаєвський.


Хвилиною мовчання вшанували   пам'ять про  загиблих українців, поклали квіти до монументу. Настоятель храму св. Юрія отець Андрій Баглай відправив молебень. 

     
 Завершилось віче-реквієм. Присутні склали запалені лампадки на місці молитви.

Наставники пластунів роздали молодим бужанам  булочки - символи життя і вічної пам'яті.


 Біля пам'ятника Скорботи ми зазнимкували Лілю Андрєєву, бущанку, художницю, за ескізами якої у 2009 році був витесаний з каменю цей світлий монумент:
"Вас вирвали із рідного гнізда, та з серця Україну - не зуміли!" - у пам’ять про жертви голодоморів, про репресованих, депортованих, переселених, про усіх українців, які у різні часи   історії зазнали болю і непоправних втрат.

Немає коментарів :

Дописати коментар