середу, 3 грудня 2014 р.


  

 Коні не винні... 

Сьогодні знову у центрі уваги - Олеські Коні, або ж офіційно -Монумент Бійцям 1-ї Кінної Армії біля Хватова. 

    Пам'ятник тоталітаризму, бо є радянським воєнним  символом.
     Сьогодні він  без жодного статусу, нікому не належить, ніхто за нього не відповідає.  Хоч і є  витвором  мистецьким, який впродовж довгих років разом з Олеським замком (відкривали музей і монумент в один день) був візитівкою Буського краю.
       Пригадуєте ще недавну заставку на Першому національному телеканалі?


     Баталії щодо долі Коней давно час від часу  спалахують у нашому  районі.

      "Зрізати, підірвати, перенести, зняти будьонівку і "причепити" вершникам чуба :), віддати в музей тоталітаризму,  виставити на аукціон і за виручені кошти відремонтувати дах в Олеському фондосховищі  або придбати щось важливе для українського війська, залишити все як є для туристів, але поставити коло Коней стеллу із надписом "Забути не можна: зайшли далеко, але ненадовго!" 

    Та мудрої і остаточної крапки так і ніхто поставити не спромігся.

     Очевидно, до свого 40-річчя композиція не дотягне -  вже і продавати не буде що: пам'ятник руйнується на очах.  Він  давно став поживою для  мисливців за металом. А тут ще й кольоровий та  без охорони...

 

   

Для усіх наших читачів  - велике прохання: не будьте байдужими! Висловіть свою думку, свій погляд, свою ідею, що маємо з цим робити?

Бо і нести тяжко, і шкода кинути. Та найбільше шкода, що злодії роздеруть до нитки і розкрита конструкція обвалиться з непередбачуваними наслідками.

   У п'ятницю та в неділю у денному ефірі - ця тема звучатиме на Буському радіо.

А сьогодні вашій увазі  уривок із публікації "Рятівник замків". Історію цього монументу розкриває світлої пам'яті Борис Возницький

— Як же вдалося відкрити там експозицію українського мистецтва ХІV-ХVІІІ століть, адже за радянських часів у музеях був чіткий розподіл: в експозиції мало бути 40 відсотків творів дорадянського часу, а 60 — радянського?
— Щоби якось викрутитися з цієї ситуації, ми поставили в подвір`ї замку мармурове погруддя Леніна і написали перші слова радянської влади про охорону старовини. Перший секретар Львівського обкому партії Віктор Добрик каже: «Мало — не відкриється, бо вже в ЦК почали говорити». А якраз була виставка скульптури нашого інституту декоративно-прикладного мистецтва. Ректор Валентин Борисенко виставив невеличкий ескіз пам`ятника бійцям Першої кінної армії. То ми побачили і вирішили поставити такий пам`ятник Першій кінній десь біля Олеська. Знайшли поховання будьонівців, перенесли і поруч поставили пам`ятник. Приймати його командуючий ПРИКВО прислав цілий автобус офіцерів, свого заступника — генерала. Той каже: «Мы приехали посмотреть, до открытия месяц, ещё можно исправить недоработки». Тут піднімає руку один з полковників і питає: «А куда они скачут?» Усі розгубилися. Скажеш, що на Москву, то значить, Будьонний тікає від Пілсудського, а скажеш, що скачуть на Польщу, — теж незручно, бо Польща вже народна. Почали шукати компас, визначили, що скачуть на північний схід. Ну, кажуть, це може бути. Тоді ще один полковник піднімає руку і питає: «А почему у этого коня такие большие яйца?» Скульптор Борисенко почав пояснювати, що все правильно, він їздив по фермах, замальовував коней… Більше питань не було. Сказали, можете відкривати. Пам`ятник Першій кінній відкрили в один день з Олеським замком, 21 грудня 1975 року. Щоправда, замок відкрили умовно. Чекали на Щербицького, коли він приїде до Львова і скаже своє слово. Він приїхав, подивився все, сказав, що гарно. Тоді вже дозволили відкрити замок офіційно.

 Авторами новаторського в той час скульптурного рішення були львівські скульптори - Валентин Борисенко та Казимир Маєвський, архітектор – Анатолій Консулов, інженер - Г.Шевчук. У 1978 р. Валентин Борисенко та Анатолій Консулов отримали за пам’ятник бійцям Першої Кінної армії Шевченківську премію.

У дискусії народжується істна:

Любов Ціхоцька Огороднік:  Коні не винні...у не актуальності, не далекоглядності та дурості поглядів і думок тих, хто піднімає тему руйнування монументу.... Повідомте, кому так руки чешуться? Якщо потрібно, знайду команду однодумців і тих , хто готовий захищати пам'ятник від руйнівників.....
17 год · Подобається · 3

Андрій Амброзій: Коні на металобрухт, - гроші на поранених бійців.
17 год · Подобається · 1

Uliana Matviishyn: Гроші розкрадуть ті у кого руки чешуться. А тим бійцям копійки лишуться, навіть на бинти невистачить. Хіба прикритя, що пораненим бійцям.
16 год · Подобається

Андрій Амброзій:  Раджу по собі не судити, це з серії "шеф, все пропало". А якщо по суті то всі і внас злодії - жодної чесної людини нема... Якщо так до всіх речей підходити - то для чого взагалі нам та Незалежність? Всеодно усе вкрадуть.
16 год · Відредагований · Подобається · 1

Любов Ціхоцька Огороднік:  Хто хоче допомогти бійцям, хай не піде разок на дискотеку, не поведе дівчину в бар, і деньок не покурить...от і економія і допомога бійцям..І той, хто так легко хоче руйнувати те, над чим ди працювали роками, хай подумає що він сам зробив для Украіни, для свого міста...
16 год · Подобається

Валерій Павлов:  Моя думка наступна, не має місця на Українській землі пам`ятникам тоталітаризму навіть коли вони є витвором мистецтва. Вояки першої кінної Будьонова рубали голови нашим бійцям, гвалтували наших жінок. То нам що квіти їм нести ? Під приводом витвору мистецтва можна зберегти і пам`ятники ідолам тоталітаризму. Думаю що мідь яку ще не розікрали можна використати для виготовлення і встановлення пам`ятного знаку небесній сотні або Т.Шевченку. Думаю, що тоді ні в кого рука не піднімется розпилювати метал.
16 год · Подобається · 3

Андрій Амброзій: Над побудовою комунізму також роками працювали, і що? Звідки Вам знати про тих, хто ходить в бар чи дискотеку і про те скільки ці люди дають на армію? Найлегше перевести стрілки на когось, наразі в районі влада це ради і адміністрація - от нехай і припинять бурні гулянні та дискотеки, доречі самі ж наші Герої, що прийшли з війни дискотеки відвідували - бо фактично окрім дискотек в нашому районі провести вихідні немає де, та й психологічна розрядка аж ніяк не умілих рук психологів проводиться в наших бійців...
16 год · Подобається · 3


Андрій Амброзій Валерій: Павлов - повністю згідний з Вашою позицією.
16 год · Подобається


Любов Ціхоцька Огороднік : Мова не про дискотеки, а про те, що допомагати треба не руйнуючи, ( бо це найлегше...), а створюючи і працюючи...я сьогодні з однодумцями цілий день листівки новорічні робила- продамо , а гроші підуть на АТО...попу підняла і щось зробила, а не балаболю що зруйнувати чи подєрибанити....а Ви чим сьогодні допомогли хлопцям, які замість ВАС служать??????????
14 год · Подобається · 1
реально5 грудня 2014 р. 07:45

Реально сподобалась ідея: Коні в музей совдепії, а на геніальні інженерні конструкції хай буде злітаючий пам"ятник Небесній сотні. Можна Ангела, чи Архангела Гавриїла, який розбудив націю.Але то вже після війни. До того не дати розкрасти!

Олег Анастасин :ТОТАЛІТАРИЗМ ЗДАТИ НА МЕТАЛОБРУХТ,ГРИВНІ ВІДАТИ В АТО.ЗРОБИТИ КОНКУРС НА ЯКИЙСЬ УКРАЇНСЬКИЙ ОБЕРІГ(АЛЕ НЕ ДУЖЕ СУМНИЙ) І ВСТАНОВИТИ НА ЦЬОМУ МІСЦІ.ОСЬ ТАК!
11 год · Подобається · 2

Volodymyr TVR 3 грудня: Як каже поговірка "Ламать нє строіть".. От так і у нас все. Усі прихильники ламать, мабуть забули яку історію вони пройшли, і давайте все знищимо, а що Ми дітям, внукам своїм покажемо, зарослий фундамент, який буде красуватися на цьому місці. Якою б історія не була - це завжди історія, яка нагадує нам, як потрібно вчиняти ідо чого все може призвести...Нагадування завжди має бути поруч..
ВідповістиВидалити

Ол.4 грудня :Пропоную залишити як історичну памятку з відповідними написами. воно ніколи не було місцем поклоніння комуняк і піонерів. летячі коні були цікавими для всіх по дорозі.ще довго нічого подібного не створимо через бідність. хто знає, скільки такі коні можуть коштувати?шкода що грабують.

Halyna Spelec:  Пропоную точно визначити,можливо за рахунок іноземних спеціалістів,для нейтральності,належність цього постаменту до "витвору мистецтв"-якщо так-нехай залишиться,теж,якщо це не є небезпечно так як він загрозливо зависає...,якщо ж ні-то і правда переплавити на другий актуальний!
Дякую за увагу:-)
27 хв · Подобається

3 коментарі :

  1. Як каже поговірка "Ламать нє строіть".. От так і у нас все. Усі прихильники ламать, мабуть забули яку історію вони пройшли, і давайте все знищимо, а що Ми дітям, внукам своїм покажемо, зарослий фундамент, який буде красуватися на цьому місці. Якою б історія не була - це завжди історія, яка нагадує нам, як потрібно вчиняти ідо чого все може призвести...Нагадування завжди має бути поруч..

    ВідповістиВидалити
  2. Пропоную залишити як історичну памятку з відповідними написами. воно ніколи не було місцем поклоніння комуняк і піонерів. летячі коні були цікавими для всіх по дорозі.ще довго нічого подібного не створимо через бідність. хто знає, скільки такі коні можуть коштувати?шкода що грабують.

    ВідповістиВидалити
  3. реально сподобалась ідея: Коні в музей совдепії, а на геніальні інженерні конструкції хай буде злітаючий пам"ятник Небесній сотні. Можна Ангела, чи Архангела Гавриїла, який розбудив націю.Але то вже після війни. До того не дати розкрасти!

    ВідповістиВидалити