вівторок, 30 грудня 2014 р.

Різдвяні гості

                              Так було до війни. 

Спробуймо знову: "Схід і захід разом"

     Так було більше десятка літ. Під час зимових канікул до нас приїздили донецькі, горлівські діти і вчителі. Приїздили задовго до того, як Львів став "туристичною Меккою" зимових свят.  Приїздили на особливе Галицьке Різдво, на збережені навіть у часи войовничого комунізму традиції  прославляти Рожденного Бога. Разом їли пісне, кутю не з рису, а з пшениці, разом ходили в гостини,  колядувати, дивилися місцевий Вертеп. Найвідважніші були навіть на урочистому Богослуженні у храмах. 
    Разом були у наших клубах, дискотеках. Донецькі батьки спершу забороняли, боялися. А в підсумку були  шоковані іншою культурою відпочинку...
      Дивувалися. Не все розуміли і не все сприймали. Потрапляли іноді в кумедні історії з "труднощами перекладу". Але намагалися бути ввічливими гостями, говорили українською (як могли), а не могли, то їх і так розуміли. Східняки  не вимагали тут свого донецького "уставу". Запрошували на літні канікули до себе, на Азовське море. І вже там також радо і гостинно приймали наших дітей.
      Заприятелювали поміж собою школярі, підтримували довгий час спілкування родинами - із сучасним зв'язком  це не складно!
     А потім був Майдан. Крим і Донбас.
     Не всі, ой не всі товариські стосунки бужан і донеччан  витримали випробування Революцією гідності!

Але, як гласить мудрість великої дипломатії: Чим більше контактів, тим менше конфліктів!

     Тому, з річною перервою, на Різдво прибуває до нашого району делегація учнів і їх наставників із міста Рубіжне що на Луганщині.
Кожен цікавий бужанин відкриє карту України, щоби справдити: де розміщене Рубіжне, чи це не захоплена територія, не зона вогню жорсткого протистояння?!    Дізналися.
    А через кілька днів буде інформація з перших вуст, від наших гостей. Цього разу луганчан приймають родини Красного.  Разом проведуть традиційний для нас свят-вечір , Різдво. Розучать колядки, подивляться Вертеп.

    Потім далеких гостей чекає насичена екскурсійна програма Золотою підковою, замками, історичними місцями Красного, Буська, Олеська, Львова.
     У програмі візиту буде багато зустрічей: з керівництвом району і селища, з учителями, ровесниками-школярами. На різдвяні дні готується  свято "Схід і захід - разом!"

    Шукаймо те, що нас єднає. Вгамуймо біль любов'ю.

                               Україна - єдина!


Немає коментарів :

Дописати коментар