середу, 1 липня 2015 р.

Кишкові інфекції - справжня літня напасть







Щодня до районних лікарів звертаються 5-7 дітей із кишковими інфекціями

Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з цими неприємностями. Проте, ми погано знаємо про причини виникнення цих захворювань.
Як уникнути кишкових розладів і швидко вилікуватися від інфекції? 

  На цю тему ми поспілкувалися із заступником головного лікаря Буської ЦРЛ по охороні материнства та дитинства Валентиною Грабар.
  
Кишкова інфекція - це велика група заразних захворювань, які ушкоджують шлунково-кишковий тракт. Причиною інфекції можуть стати віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини).

  Кишкові захворювання різняться за важкістю перебігу і швидкістю лікування. В наші дні смертельні інфекції зустрічаються вкрай рідко, а ось неприємності легкого та середнього ступеня тяжкості випробував на собі, напевно, кожен. 
  Щодня до наших районних лікарів звертаються 5-7 дітей із кишковими розладами. У 70%-80%  ми призначаємо амбулаторне лікування, але як мінімум одна дитина потрапляє у інфекційне відділення Буської ЦРЛ, це здебільшого малюки віком від одного до двох років.
  Чому влітку?  За статистикою, кишкові інфекції можна віднести до сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Причин такої сезонності декілька:
- влітку ми частіше п'ємо некип'ячену воду з-під крана і з джерел;
- влітку ми частіше споживаємо свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені;
- влітку харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні; 
- влітку з'являється велика кількість комах - переносників інфекції (доведено, наприклад, що на тілі однієї мухи переміщається до 10 мільйонів бактерій! Залишається тільки гадати, скільки з них хвороботворних);
- влітку ми п'ємо більше води, яка розбавляє шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію.   
 Як же відбувається зараження?  З водою, їжею, з брудними руками в рот потрапляють віруси і бактерії . Потім ці мікроби транспортуються в шлунок і кишечник, де починають активно розмножуватися і продукують різні токсини. Ці речовини порушують проникність клітинних мембран, втручаються в хід біохімічних процесів, призводять до дисбалансу важливих солей, мінеральних речовин і втрати вологи.
 Неприємні симптоми . Як ви вже здогадуєтеся, неприємності починаються із загальною млявості, слабкості, поганого апетиту, можливо відчуття тяжкості в шлунку, головні болі, втома в очах. Трохи пізніше настає блювання, діарея, болі в животі, можливо, висока температура, озноб. У середньому, з моменту потрапляння мікробів в організм неприємні симптоми проявляються протягом 6-48 годин.
Чим небезпечні кишкові інфекції?  Основна небезпека кишкових інфекцій полягає у швидкому зневодненні організму. Справа в тому, що з блювотою і рідкими випорожненнями ми втрачаємо дуже багато вологи, а порушений баланс іонів натрію і калію заважає швидкому відновленню водних ресурсів. 
Порушення водного обміну призводить до колапсу серцево-судинної системи, порушення роботи нирок , сплутаності свідомості. У малюків і в літньому віці кишкова інфекція може закінчитися смертельним результатом.
Лікування . Лікування кишкових інфекцій здійснюється в декількох напрямках: це нейтралізація токсинів, відновлення водного балансу, а також знищення патогенних мікробів. Слід зазначити, що блювота і діарея - це свого роду захисні реакції, таким чином організм позбавляється від чужорідних речовин. 
Саме тому не слід стримувати блювоту, а навпаки, корисно її викликати. Лікувальні заходи починаються з промивання кишечника.

Немає коментарів :

Дописати коментар