четвер, 30 липня 2015 р.

Духовні будівничі української нації

 Шостий регіональний форум краєзнавців-літописців  відбувся сьогодні у Буську  

  В історію нашого краю тісно вплетені імена священиків- просвітителів: Маркіяна Шашкевича, Омеляна Петрушевича, Йосифа Боцяна, Сильвестра Калиневича, Володимира Кальби, Романа Чайковського, Володимира Чучмана, Василя Вороновського. Це - великі люди, що є гордістю , цвітом і окрасою нації, провідники нації, що своє життя поклали на вівтар служіння Україні.
   Перша половина ХХ століття історії українського народу стоїть під знаком Митрополита Андрея Шептицького, адже Митрополит Андрей, як свого часу князь Володимир Великий, задав вектор розвитку України. Очолив Українську греко-католицьку церкву 1901 року. І був її очільником аж до своєї смерті. Усе його життя, місійна, екуменічна , благодійна, державотворча діяльність заслуговує великої уваги та шанування.
   Про внесок Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу розповів на форумі Ігор Стефанюк.


Про Андрея Шептицького та Бущину розповіли Оксана Стецик, директор Буської ЦРБ та Галина Гораль, директор дитячої бібліотеки.   
  На форум були запрошені краєзнавці, науковці, священики, бібліотекарі та вчителі , митці краю, представники громадських організацій, депутати районної ради.


З цікавою інформацією  архівних документів про митрополита Андрея Шептицького виступив гість форуму , директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки  Іван Сварник


    28 липня минуло 150 років від дня народження відомого священика та громадського діяча, самовідданого борця за українську ідею, мецената і організатора спорудження пам'ятника Маркіяну Шашкевичу на Білій горі - о.Володимира Кальби. Про життя Володимира Кальби  розповів директор Соколівської школи Михайло Ксьондзик.


 У липні минуло також 110 років від дня народження ще одного патріота України, священика, політв'язня, відомого поета Романа Чайковського. Про життя цієї незламної людини на форумі розповів внук Романа Чайковського  - Данило Чайковський.


На форумі виступили також настоятель храму св. Миколая о. Михайло Смачило, керівник відділу культури Людмила Ціхоцька, керуючий справами Буської РР Богдан Глова, заступник годови РДА Наталія Сервило, бібліотекарі Марія Смолінська Людмила Михалюк, бущанка Лідія Чигир.
   Детальніше про форум розповімо у завтрашньому денному ефірі та у недільній програмі Буського радіо.

Немає коментарів :

Дописати коментар