пʼятниця, 7 серпня 2015 р.

Тут буде пам'ятник Тарасу Шевченку

  Сьогодні відбулось громадське обговорення встановлення у місті Буську пам'ятника Тарасу Шевченку.

   
   У Буському районі є 5 пам'ятників Кобзарю: у  Задвір'ї, Красному, Олеську, Тур'ю і Яблунівці. Проте, місто Буськ є єдиним районним цетром на Львівщині, у якому немає пам'ятника Шевченку.
   Ідею виношували давно і планували встановити пам'ятник ще до 200- літнього ювілею поета. Рішенням Буської міської ради був створений оргкомітет, відкритий рахунок, вдалось зібрати 10 тисяч гривень. Та, нажаль, через трагічні події в Україні цю справу не вдалось реалізувати.
   Сьогодні  в малій залі засідань адмінбудинку відбулися громадські обговорення  за участю голови районної державної адміністрації Петра Мороза, голови районної ради Володимира Замроза, Буського міського голови Ростислава Сліпця,  громадських активістів, представників культури району .


   Своїми думками щодо місця встановлення пам’ятника поділилися голова оргкомітету   Михайло Шимків , завідувач відділу культури Людмила Ціхоцька , керівник відділу з питань захисту прав споживачів Василь Кашуба, також слово мали голова РДА Петро Мороз і голова райради Володимир Замроз.
  Були пропозиції встановити пам'ятник біля міської ради, біля районного відділу освіти, біля районного Народного дому. Перевагу віддали останньому варіанту. Працівники культури  запевнили учасників слухань, що повсякчас доглядатимуть за пам’ятником, допомагатимуть при проведенні будівельних робіт.
   Як повідомив Буський міський голова Ростислав Сліпець з бюджету на виготовлення погруддя буде виділено кошти в сумі близько 100 тис. грн., допоможе міська рада і з благоустроєм території. Сприяння у виділенні фінансової допомоги з районного бюджету обіцяв й голова райради Володимир Замроз. Не залишаться осторонь меценати та громадськість, завдяки яким було збудовано у Буську пам'ятники Євгену Петрушевичу, Скорботи, у Новосілках – МаркіянуШашкевичу.
  Проекти пам’ятника оргкомітет розгляне після 10 вересня, отримавши усі пропозиції від зацікавлених скульпторів.

1 коментар :

  1. Колись у Буську жили сестри Байко. Всесвітньо відомі виконавиці української пісні. Колись в Буську стояв їхній пам'ятник у вигляді фонтану. Та з часом пам'ятник-фонтан було знищено. То можливо є сенс подумати про його відновлення? А великому Кобзареві і без нашого міста є багато пам'ятників.

    ВідповістиВидалити