середу, 9 вересня 2015 р.

71 рік тому комуністичні режими почали депортацію українців

Сьогодні – річниця підписання Угоди між Українською РСР та, так званим, Польським Комітетом Національного Визволення

    Ця угода стала підставою для початку масових депортацій українців у 1944–1951 рр. з українських етнічних земель у складі Польської Народної Республіки – Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, а також з територій колишніх Дрогобицької та Львівської областей.
  «Примусове виселення відбувалось з особливою жорстокістю з вересня 1945 року, коли депортацію здійснювали за сталінськими зразками спеціально підготовлені три дивізії польського війська, - розповів Голова Об’єднання товариств депортованих українців "Закерзоння" Володимир Середа. - Українцям відводилося декілька годин для збору в дорогу.      Етнічні чистки супроводжувалися політичними репресіями, масовим терором з боку шовіністичних банд, спаленням багатьох українських сіл та жорстокими вбивствами безневинних. Ці злочини коїлися за етнічною ознакою і були спрямовані проти української національної спільноти".
   Масові депортації призвели до руйнування історичних, матеріальних, моральних та культурних цінностей етнічних територій і поставило під загрозу знищення цілих етнографічних груп українського народу. Це була відкрита та цілеспрямована політика на знищення національної ідентичності та культури українців на цих теренах.
  В Україні до сьогодні на найвищому законодавчому рівні ця трагічна сторінка нашої новітньої історії ще не отримала об’єктивної політичної і правової оцінки як депортація за етнічною ознакою.

Немає коментарів :

Дописати коментар