середу, 9 вересня 2015 р.

У Надбужжі урочисто освятили пам'ятний камінь на місці плебанії, де проживав отець Омелян Петрушевич - батько президента ЗУНР Євгена Петрушевича 

 8 вересня виповнилася 114-річниця з дня смерті греко-католицького священика, українського громадського діяча в Галичині, археолога-аматора, колекціонера Омеляна Петрушевича - батька президента ЗУНР Євгена Петрушевича.

 8 вересня виповнилася 114-річниця з дня смерті греко-католицького священика, українського громадського діяча в Галичині, археолога-аматора, колекціонера Омеляна Петрушевича - батька президента ЗУНР Євгена Петрушевича. На місці плебанії, яка розташовувалась навпроти церкви по вул. Довга Сторона у Буську (зараз вул.Шашкевича), вчора, 8 вересня урочисто відкрили та освятили гранітний камінь, на плиті якого викарбувано напис: ««На цьому місці була плебанія пароха церков св.Параскеви та св.Миколая о.Омеляна Петрушевича (1830 -1901рр). Тут народився його син – Президент ЗУНР Євген Петрушевич». І вказано дату встановлення - 8 вересня 2015 року. 

 На урочисту посвяту пам’ятного каменю прийшли керівники району: голова РДА Петро Мороз, голова райради Володимир Замроз; Буський міський голова Ростислав Сліпець, керівник районного відділу освіти Богдан Глуховецький, керівник районного відділу культури Людмила Ціхоцька, директор ДП "Буське лісове господарство" Микола Яворський, голова Громадської ради при Буській РДА Андрій Кузьма, пластуни та громада міста.

                                                            Обряд освячення каменю провів настоятель церкви св.Миколая УГКЦ отець Михайло Смачило. 

   В пам'ять про цю подію висадили три молоді деревця одного з символів України – червоної калини, яка є вірною супутницею людини від народження до її останніх днів.
   Ідейними натхненниками та організаторами встановлення пам’ятного каменю стали: працівники відділу культури та туризму Буської РДА, «Фонд порятунку церкви св.Параскеви», добродійники. Минулого тижня, у п’ятницю, камінь на місце встановлення привіз приватний підприємець Антон Рудишин, а сам камінь – дарунок депутата районної ради Олега Мащака.
  Після урочистостей усі присутні відвідали Церкву Св.Параскеви та обговорили можливості порятунку цієї пам'ятки національного значенняСьогодні церква перебуває в аварійному стані. 8 років тому храм від’єднали від електроживлення, щоб часом не сталось пожежі. Як відомо, за роки незалежності на Львівщині вже згоріло 24 дерев’яні церкви. У 2007 році за кошти обласного бюджету була виготовлена проектно-кошторисна документація на відновлення храму. Але коштів на ремонтно-реставраційні роботи так і не було виділено. 


   

 У 80-ті роки минулого століття в храмі були проведені певні реставраційні роботи. Але нині шашіль все більше точить стару деревину, є замокання конструкцій, загроза обвалу купола. Необхідно терміново реставрувати гонтову покрівлю, замінити прогнилі елементи споруди, підсилити фундамент.

 Сьогодні порятунок церкви йде вже практично на дні, а не на місяці. Є ліцензовані організації та майстри, які готові взятись до реставрації споруди. Але вже потребує оновлення і вся проектна документація.  І найголовніша проблема – пошук коштів. У часи кризи люди не в змозі самі зібрати такої великої суми.
 Порятунок церкви св. Параскеви має стати завданням не лише громади міста Буська і району, але й цілої області. Бо більшого сорому, аніж втрата храму, в якому хрестився і молився президент Західно-Української Народної Республіки Євген Петрушевич, годі собі й уявити.

 Лазерне сканування церкви Св. Параскеви

Немає коментарів :

Дописати коментар