четвер, 3 вересня 2015 р.

Без води нема життя!

 Зниження рівня води у криницях, подекуди і повна відсутність води стали справжньою проблемою на теренах нашого краю.
   Ця проблема особливо загострилась протягом останніх двох років, зокрема, у Красному, Сторонибабах , Петричах та у багатьох інших селах.
 Особливо критичною  ситуація стала цього літа. Багато річок у районі зовсім пересохли.
  Рівень залягання грунтових вод у порівнянні із нормою знизився на 0,9 - 1,3 м. 

Багато жителів Бущини прочищають і поглиблюють свої криниці, та це не завжди допомагає. Пробурювання свердловин теж не дає бажаного результату і може вирішити проблему з водою на короткий час. Сьогодні  уже є багато підприємців, котрі мають обладнання для пробурювання свердловин, та не всі володіють інформацією, де залягають підземні водні пласти.
 На цю тему ми поспілкувалися із керівником Буського водоканалу Володимиром Бучком та головним фахівцем з використання водних ресурсів Буського управління водного господарства Євгеном Мацьонгом.
   Основною причиною браку питної води є те, що протягом останнього року була безсніжна суха зима. Клімат на планеті змінюється, зими "м'якшають", а влітку нестерпна аномальна для наших широт спека стала вже закономірністю. Також однією з причин є замулення та захаращення русел річок, кошти на очищення практично не виділяють, а з роками ситуація ускладнюється все більше і більше.
   Вирішенням проблеми з водою може бути створення централізованого водопостачання у кожному населеному пункті, але на це потрібні чималі кошти. Хоча, якщо порахувати, які затрати несе кожен власник на створення на своєму подвір'ї джерела водопостачання, то внесок у загальну справу міг би бути меншим. Також для реалізаціїї такого проекту потрібен ще й і активний організатор.   


 
  Змілілий до краю Західний Буг.

       
  Рівень води у річці Полтва не досягає навіть до початкової відмітки гідроспостережного пункту.



  
     
Так виглядає пересохле русло річки у Петричах

 Можливо, природа таким чином мстить людям за захаращені річки, забруднені поля, ліси, річки і озера.  Нам необхідно змінити своє ставлення до природніх багатств і бережливо використовувати їх.



1 коментар :

  1. Напевне, природа дає людям останній шанс почистити русла річок, дно ставків від різного непотребу. Я знаю, що у Полтву скидають навіть старі телевізори, не кажучи вже про різне сміття і мертвих тварин. Скористаймося цим шансом і можливо наші ріки і ставки знову стануть повноводними. Господь дає нам підказку, але ми самі будуємо своє майбутнє.

    ВідповістиВидалити