четвер, 28 серпня 2014 р.

             

                                                               
ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!

У центрі Буська, поряд з мерією, урочисто відкрили і освятили  меморіал  Небесній сотні і новітнім захисникам Вітчизни

 У неділю , відзначаючи 23-ту  річницю Незалежності України, під дощем  відбулося багатолюдне віче пам'яті і великої шани.
 Урочистість зібрала чимало бужан, які спільно з настоятелями місцевих храмів пом'янули молитвою душі героїв Майдану і тих, хто поліг у новій війні за Незалежність.
 Автором ідеї меморіалу була Ганна Грушицька,
директор Районного народного дому, активна учасниця подій на Майдані, співачка і композитор. Це, так би мовити, її третій  важливий проект на цю тему. Першим був "Гімн Майдану", другою - пісня  "Балада про Небесну сотню".
І от, куточок пам'яті сучасної історії промовляє до кожного прохожого: "Пам'ятайте же їх, пам'ятайте живими!"
До вистражданої ідеї радо долучилося молоде й активне покоління - громадська організація Обласний автомайдан, на чолі із Петром Жукровським та його помічником Назаром Михайлюком.
Хлопці допомогли відтворити шматок революційного Майдану, на якому від рани померла і наша землячка Ольга Бура...
                                                                

На віче було багато молоді, передовсім, пластуни. З промовами перед чисельною громадою виступили керівники району і міста - Богдан Гринишин, Володимир Замроз, Ростислав Сліпець. 
         
.
                  
      Усі присутні з теплом і хвилюванням вітали найактивніших учасників революції Гідності  - Марію Матвіїв і кримчанина Михайла Ліоненка, який був двічі ранений у Києві, втранив там око... Представляючи їх - а на площі було багато й інших учасників київського Майдану, ведуча - депутат міськради  Оксана Михайлюк не могла стримувати сліз... 
      Тепер Михайло став нашим земляком, одружившись на бужанці Марії, з нею і піднявся під оплески на імпровізовану сцену із словом подяки.
     Прозвучали на віче проникливі поезії у виконанні Марії Камінської та отця Юрія на тему нинішніх подій і боротьби, яка неодмінно буде високо оцінена нинішнім і майбутніми поколіннями. 
     Про активну громадянську діяльність українців, особливо молодих, вшанування героїв,  говорив, виступаючи на віче,  Петро Жукровський. 

Патріотичні пісні на зібранні виконував хор храму св.Петра і Павла, керував ним Зеновій Фурман.
У дуеті з дочкою Мар'яною співала Ганна Грушицька.  
  Долучалися до молитов, до Гімну усі присутні.

  
Відтепер новоосвячений меморіал стане місцем концентрації патріотизму і пам'яті всієї бущанської громади.

Учора із серпневої конференції вчителів до меморіалу поклали кошик гарячих, як сонце, соняхів.

Немає коментарів :

Дописати коментар