неділю, 3 травня 2015 р.

  На Львівщині урочисто відзначають 100-річчя  битви на горі Маківка


    Сьогодні, 3 травня, на горі Маківка, що на Сколівщині відбуваються урочистості з нагоди 100-річчя героїчної перемоги Українських Січових Стрільців над російськими військами. Цього року відгомін подій столітньої давнини відзначають на державному рівні.

       

                                           Довідка.

    Бої за гору Маківку відбувалися під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ.
  Гору Маківка Січові Стрільці зайняли 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів. Гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, адже закривала найкращі підходи російській армії та не дозволяла їй пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська.
     Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.
      Протягом чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції.
      Втрати Українських Січових Стрільців становили 42 вбитих і 76 поранених.
     Запекла оборона Маківки дозволила 55-ій австро-угорській піхотній дивізії повністю виконати поставлені перед нею стратегічні завдання, та в кінцевому підсумку призвела до загального відступу російських військ із Галичини.

   На відзначення 100-річчя героїчної битви Українських Січових Стрільців з російськими військами відбула й чисельна делегація з Надбужжя.
Про деталі цієї подорожі  ми розповімо у наступних статтях і випусках Буського радіо.

 
    Нагадаємо, що на Маківці цього року 24-26 квітня, вже побували  школярі із Красного та Чанижа разом із своїми наставниками Марією Чайкою та Андрієм Жолновичем.
 До вашої уваги фрагменти розмови із ними. 

1 коментар :

  1. Дякуємо за чудову розповідь про бойові звитяги УСС.На такій історіі потрібно виховувати наше молоде підростаюче покоління!

    ВідповістиВидалити