неділю, 23 серпня 2015 р.



Сьогодні Україна святкує День національного прапора

День Державного прапора в Україні відзначається щорічно 23 серпня

   День національного прапора України було встановлено "на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України" згідно з Указом другого президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року №987/2004.

   У 2009 році третій президент України Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.
   Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.
   Зокрема, 24 липня 1990 року, більш ніж за рік до проголошення Незалежності України, біля будівлі Київської міської ради вперше офіційно був піднятий національний синьо-жовтий прапор, який заявив про намір громади будувати нову незалежну Українську державу.

   Президент Петро Порошенко сьогодні під час церемонії урочистого підняття Державного прапора України на Софійській площі у Києві сказав, що Україна вистояла найважчий рік своєї історії і готова йти вперед.
   "За 24 роки відновленої Незалежності цей прапор міцно укорінився в нашій свідомості, життя без нього вже навіть не можна уявити... Але найбільшу народну повагу і шану прапор здобув під час нашої з вами Революції гідності і під час війни українського народу за Незалежність, проти російських загарбників", - підкреслив президент.
   Порошенко відзначив, що прапор “майорить над нашими позиціями на східному фронті; синьо-жовті стрічки та шеврони стали символом мужності українських військовослужбовців, добровольців, волонтерів”.
  “Наш прапор – це живий свідок перемог і невдач - невдач, без яких не буває, на жаль, жодна війна... Наш державний прапор – пароль, за яким знати, хто у нас свій, а хто чужий, наш священний оберіг, знак нашої єдності і перемоги. Україна багато чого пережила, вистояла найважчий рік своєї історії і готова зараз йти вперед. Знову і знову закликаю до єдності. Один-єдиний національно-державний стяг цінніший за сотні партійних знамен. Це мій прямий заклик до всіх політичних сил, перш за все тих, хто об'єднався в парламентську коаліцію, єднатися заради України", - зазначив глава держави.

Немає коментарів :

Дописати коментар