понеділок, 3 серпня 2015 р.

Будитель українців - о.Маркіян Шашкевич

2 серпня відбулася традиційна проща на Підлиську гору 

о.Маркіян писав про цю гору: 
Підлисецька горо біла!
Як тебе не бачу,
Так ми тяжко,
так ми сумно,
Що трохи не плачу



 Перша неділя серпня є днем вшанування будителя і світоча Галичини о. Маркіяна Шашкевича. Нагадаємо, що у свій час , з нагоди 100-літніх уродин Маркіяна Шашкевича на Білій горі, поблизу с. Підлисся, встановлено на його честь високий  пам’ятний хрест.
  Довгожителі Надбужжя розповідають, що щороку після відкриття цього пам’ятника люди пішою ходою, фірами добиралися на гору, щоб бути на прощі, вклонитися Шашкевичу.
 "Ой, як то було гарно, – каже Маркіян  Сірий , житель с. Соколівка – та тут, на цій горі колись було так багато людей, що діти губилися від своїх батьків. Відправляли Служби Божі, – продовжує він, – виступали політики, вчені та письменники".
  Жителі навколишніх сіл також пам’ятають і такий період, коли до Маркіянового Хреста на Білій горі неможливо було доступити через кордони міліції. Коли Україна стала незалежною, святкування на честь будителя Галичини відновили.

 Надбужанці традиційно щороку беруть участь у паломництві на Маркіянову Гору.

    2 серпня цього року на Білій горі було святково і велелюдно.
   Розпочався захід із Архиєрейської Святої Літургії, яку очолив Преосвященний Владика Кир Венедикт (Алексейчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ. Біля могили січових стрільців Української галицької армії, що загинули у червні 1919 року відслужили панахиду, а також заспівали повстанських пісень.
 Після молитви відбулася урочиста Академія з нагоди 204 річниці від дня народження о.Маркіяна Шашкевича.

­­­­­­­­­­­

Немає коментарів :

Дописати коментар